Florin Cîțu e noul premier al României. Ludovic Orban, totul despre noul guvern și vicepremieri

Florin Cîțu e noul premier al României. Ludovic Orban, totul despre noul guvern și vicepremieri
Florin Citu, premierul desemnat al Romaniei

Vineri seara, Ludovic Orban a anunțat că negocierile pentru structura Guvernului s-au încheiat, iar Florin Cîțu este premierul care etse sprijinit de PNL, USR-PLUS și UDMR.

Florin Cîțu e noul premier al României

Astfel, PNL o să primească șefia Camerei Deputaților, iar USR-PLUS pe cea a Senatului. În plus guvernul va avea 18 miniștri, cu doi vicepremier.

”Cele 3 formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește structura Guvernului și pozițiile care vor fi ocupate de cele 3 formațiuni pentru cele mai importante funcții în stat. Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru susținut de PNL, UDMR și USR-PLUS. Președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președinția Camerei va merge la PNL. Vom avea 2 vicepremieri și un guvern cu 18 ministere: 9 ministri pentru PNL, 6 de la USR-PLUS, 3 la UDMR.”, a spus Ludovic Orban.

De altfel, Premierul propus Florin Cîțu ar urma să îi aibă vicepremieri pe Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR).

”Mulțumesc pentru încrederea acordată. Mă voi implica direct pentru a finaliza programul de guvernare. Sunt conștient de acestă responsabilitate. E nevoie de un guvern cât mai repede”, a declarat Florin Cîțu.

Ministerele pe care le vor ocupa liberalii în viitorul Guvern Cîțu

Dan Barna, a declarat și el la rândul său:

”Ziua de azi este importantă în această perioadă complicată pentru România. Au fost discuții de azi dimineață, am găsit cea mai bună soluție, credem noi, pentru majoritate parlamentară și pentru un guvern care să aibă echilibru. USR va avea portofoliile Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare, Ministerul Economiei, cu IMM-uri”.

Dacian Cioloș a mai spus:

”Contrar a ceea ce probabil credeau mulţi, că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după negocieri am reuşit să oferim o structură de Guvern suplă , cu 18 ministere. USR-PLUS va avea Justiţia, pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare pe care vrem să le implementăm la Justiţie. Fondurile Europene, inclusiv PNDR, care va aduce miliarde de euro României. Ministerul Economiei, antreprenoriat şi turism am ţinut foarte mult să îl avem pentru că trebuie să găsim soluţii pentru HoReCa și antreprenoriat. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea l-am pus într-un singur minister. Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuţiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că ce a fost mai greu a trecut”.

De menționat este că ministerele pe care le vor ocupa liberalii în viitorul Guvern Florin Cîțu sunt: Apărare, Munca, Cultura, Agricultură, Externe, Finante, Interne, Educatie, Energie. De asemenea, cei de la USR PLUS vor avea portofoliile: Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare, Inovare și Digitalizare, Economie, Antreprenoriat și IMM.

UDMR primește, de asemenea, trei portofolii: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI