În cursul serii de joi, premierul Florin Cîțu a vorbit despre situația în care se află România, în ciuda faptului că cinci milioane de români s-au vaccinat anti-Covid-19. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce Guvernul a adoptat prin intermdiul unei hotărâri noile măsuri propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, astfel că printre altele, activitățile din multe localități se vor defășura pe baza certificatului verde Covid-19.
Florin Cîțu a afirmat că vaccinarea obligatorie rămâne, pentru moment, ultima soluție propusă ca și restricție anti-Covid-19, astfel că există nedumeriri cu privire la sancțiunile pe care le-ar putea primi persoanele care refuză să se vaccineze. Premierul a vorbit despre dorința sa cu privire la o economie care să funcționeze optim, astfel că nu susține închiderea acesteia.
Pe de altă parte, Florin Cîțu a transis că va merge în Parlament cu un proiect de lege care să introduce testarea obligatorie pe cheltuiala personală, astfel că, angajații din domeniile esențiale să nu reprezinte un risc pentru cei din jur.
„Azi am depășit zece milioane de doze de vaccin administrate, avem peste 5 milioane de romani vaccinați și totuși avem valul 4. Atunci apare întrebarea cum mergem mai departe. Eu nu sunt adeptul restricțiilor, nu vreau să închidem iar economia.
Aveam această variantă cu certificatul verde, dar există și alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, cu profesorii. Eu am spus să te testezi și să plătești costul testului. E normal ca și medicul care nu vrea să se vaccineze să se poată testa. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”, a transmis premierul, la Digi24.
Potrivit premierului, vaccinarea obligatorie ridică încă multe necunoscute, motiv pentru care autoritățile evită să adopte o restricție atât de radical, până măcar nu știu ce sancțiuni poate atrage refuzul. Potrivit acestuia, amenzile usturătoare nu reprezintă o sancțiune de care cetățenii să se mai teamă.
„Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancționare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să știu ce facem după aceea, ce vom face.
Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem în coaliția de guvernare, cu UDMR și să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză. Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?” a transmis premierul, potrivit sursei citate.