Florin Cîțu nu încetează să surpindă românii cu poztivismul debordabil, astfel că cel mai nou anunț face referire la o creștere a salariilor. În ciuda unui deficit bugetar de aproape 50%, premierul României dă asigurări cu privire la creșterea economiei și mărirea salariilor în rândul cetățenilor.
Premierul Florin Cîţu a declarat în cadrul unei dezbateri organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, că țara noastră trebuie să treacă la o nouă etapă de dezvoltare, în care salariile mici pentru care este renumită România trebuie să dispară. În schimb, piața de muncă ar trebui să se focuseze pe meserii care aduc valoare adăugată mare, ai căror prestatori sunt angajați cu studii superioare, ceea ce presupune forță de muncă calificată.
“România trebuie să treacă la nivelul următor. Cum schimbăm paradigma? Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt simple. Trecem la un mod de dezvoltare economică în care locurile de muncă sunt bine plătite, deci atractivitatea României nu o să mai fie cu locuri de muncă ieftine pentru tipuri de muncă care nu aduc valoare adăugată mare.
Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite care aduc valoare adăugată mare. Pentru a fi competitivi azi la nivel global, trebuie să te duci în această direcție, unde ai valoare adăugată mare și marjă de profit mare. Asta înseamnă forță de muncă calificată, pentru asta pregătim terenul și în România”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul a anunțat în cadrul aceleiași intervenții că va reduce termenul pentru investițiile străine, astfel încât să încurajeze afacerile pe care oamenii de afaceri străini le-ar putea dezvolta în țara noastră, influențând creșterea economică. Florin Cîțu a admis faptul că legistlația este interpretabilă, un motiv în plus pentru care investitorii străini ar evita proiecte de anvergură în România.
„Ne uităm la ce a fost prost făcut. De ce au ocolit până acum investitorii România? O parte, este adevărat, că legislația a fost ușor interpretabilă. Da, și eu mă uit la indicatorii globali de competitivitate pentru România. Este lucrul cel mai simplu de unde ne putem lua idei pentru a reforma economia.
Și acolo România stă cel mai prost la autorizarea și avizarea investițiilor. Poți să îți deschizi o firma în 3-4 zile în România, dar că să îi dai drumul investiției poate dura până la 1 an, 1 an jumătate. Vom reduce toate aceste termene pentru a face legislația mult mai prietenoasă pentru investitori străini”, a declarat premierul.