Ziua de 13 septembrie marchează începutul anului școlar 2021-2022, dată anunțată cu mult timp în urmă și care va fi respectată în ciuda contextului epidemiologic. Premierul Florin Cîțu a explicat duminică îîn ce condiții va avea loc festivitatea de deschidere a noului an școlar, dar și în ce situație se află școlile din România privind măsurile igienico-sanitare.
După un an școlar greu, umbrit de pandemie, a venit momentul ca elevii să înceapă școala cu prezență fizică. Din păcate, acest lucru nu se va putea desfășura în condițiile dinaintea pandemiei, ci trebuie respectate niște reguli stricte stabilite prin ordinul comun al Educației și Sănătății.
Florin Cîțu a vorbit despre acest lucru, chiar cu câteva ore înainte de deschiderea noului an școlar, astfel încât, părinții, dascălii și elevii să știe măsurile de care trebuie să țină cont încă din primul moment.
De asemenea, premierul a vorbit și despre câteva excepții de la regulă, astfel că mai multe școli din România vor începe noul an școlar online, din cauza incidenței ridicate a cazurilor cu coronavirus.
“Am vrut să avem aceste discuții astăzi fiindcă mâine începe noul an școlar. Am vrut să mă asigur că ați luat toate măsurile ca să se desfășoare în cele mai bune condiții. Asta înseamnă să respectăm ordinul comun al Educației și Sănătății care reglementează cum se vor desfășura aceste activități mâine. O limită de o oră și jumătate exclusiv afară, cu mască obligatorie. Asta ar fi prima condiție.
Începem noul an cu prezență fizică și e foarte important ca siguranța copiilor să fie pe primul plan. Avem câteva excepții pentru prezența fizică. 11 localități. Avem 5 localități în Satu Mare, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman, din acea informație pe care o am. Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiți să înceapă școlile în sistem online. Restul ne vedem mâine în curtea școlii”, a transmis acesta în timpul unei videoconferinţe cu prefecţii şi reprezentanţii DSP.
Florin Cîțu le-a transmis tuturor faptul că dorește ca toate condițiile sanitare să fie respectate, astfel încât, prezența fizică în bănci să redevină din nou o normalitate. Acesta a făcut apel către elevi, profesori și părinți cu privire la respectarea tuturor regulilor de igienă. De asemenea, premierul a confirmat că 253 de unități de învățământ nu usnt pregătite să primească elevi în condiții sanitare de siguranță, dar a promis că se vor lua toate măsrile necesare pentru rezolvarea acestei situații.
“Vreau să menținem anul acesta prezența fizică și de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi. Măștile trebuie să ajungă la școli, avem destule măști în acest moment, vom suplimenta dacă va fi nevoie.
Mai avem o situaţie care trebuie rezolvată cât mai repede. Sunt 253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid.
Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie. Acestea sunt unităţi de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. La fel, cât mai rapid. Şi mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire, în Bacău, Timişoara, Hunedoara, Constanţa. Şi aici vă spun că nu ne jucăm, o să vină frigul şi nu putem să îi ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată”, a adăugat premierul României.