30 ian. 2024 | 12:00

Floarea rară care creşte în România. E specială, de ce este numită „Floarea de Şah”

Diverse
Floarea rară care creşte în România. E specială, de ce este numită
Floarea rară care creşte în România. E specială, de ce este numită "Floarea de Şah"

O floare extrem de rară se găsește chiar la noi în țară. Este de-a dreptul specială, mai ales datorită felului în care arată. „Floarea de Şah” se găsește foarte greu și este chiar și protejată prin lege. Unde o putem admira și când începe sezonul în care își face simțită prezența.

Floarea din România cu aspect de tablă de șah

În prezent, Laleaua Pestriță (Fritillaria Meleagris), cunoscută și sub denumirea de Floarea de sah sau Bibilica, se regăsește pe lista plantelor protejate de lege întrucât este amenințată cu dispariția. Originară din câteva regiuni restrânse din țara noastră, această specie perenă și sălbatică se distinge prin frumusețea sa aparte, fapt care a condus la colectarea și comercializarea abuzivă în special în proximitatea orașelor.

Înflorind în perioada scurtă a lunilor aprilie-mai, Laleaua Pestriță oferă un spectacol efemer de o săptămână până la maxim 10 zile, în funcție de condițiile meteorologice. Cu o înălțime modestă de până la 20 de centimetri, această plantă fragilă impresionează prin unicitatea sa. La vârful tulpinii se dezvoltă una sau cel mult două flori, în timp ce frunzele lungi sunt dispuse alternativ pe tulpină.

Află și: Planta de 30 de ori mai puternică decât lămâia și usturoiul. E un antibiotic perfect

Caracteristicile sale distincte sunt subliniate de forma clopotel a florilor, care prezintă un desen remarcabil. Fiecare petală a florii este împărțită în pătrate, variind în nuanțe între închis și deschis la culoare, alternând armonios între ele.

Acest aspect deosebit conferă Lalelei Pestrițe și numele de Floarea de sah. Variațiile cromatice ale florilor, de la negru aproape închis la alb imaculat, contribuie la un aspect catifelat, parcă pictat cu alb și roz.

Deși Laleaua Pestriță se regăsește în diverse regiuni din Europa și Asia, în România aceasta crește sălbatic în Lunca Pogănișului din județul Timiș, o zonă declarată rezervație naturală acum 21 de ani. Rezervația Naturală Pădurea Zamostea-Luncă, Pădurea Bavna din satul Fersig, și Rezervația Naturală Defileul Crișului Repede din Bihor sunt alte locuri unde se pot admira exemplare rare ale acestei plante.

Datorită cerințelor sale specifice de creștere, Laleaua Pestriță se dezvoltă în zone sălbatice și umede. Astfel, este posibilă observarea acestei plante în zonele de deal din nordul Moldovei și în zona Carpaților de Curbură. În afara granițelor țării, Laleaua Pestriță poate fi întâlnită în insulele arhipelagului Stockholm din Suedia, în cadrul Rezervației Naturale Sandemar.

Cum se îngrijește această floare rară

Deși arată foarte bine și seamănă mult cu o lalea, mirosul nu este deloc unul plăcut. Mulți îl aseamănă cu cel al blănii de animal după ploaie și chiar este insuportabil. Culorile lalelei pestrițe variază de la alb, mov, roșu închis, roz și lila și chiar tot felul de combinații.

Vezi și: Planta cu noroc pe care să o ai în casă odată cu noul an chinezesc. Dragonul aduce astfel bunăstare şi belşug

Laleaua pestriță, o plantă cu frunze elegante și flori colorate, necesită o atenție deosebită în ceea ce privește solul și mediul în care este cultivată. Pentru a asigura prosperitatea acestei plante, este esențial să se respecte anumite condiții și pași în procesul de plantare și îngrijire.

Această specie de lalele prosperează în soluri fertile, bogate în humus. Alegerea unui mediu potrivit pentru creșterea lor este crucială, deoarece aceste plante preferă locuri retrase și sălbatice, unde beneficiază de lumină abundentă și umiditate adecvată.

Procesul de înmulțire a lalelei pestrițe poate fi realizat fie prin semințe, fie prin bulbi. Pentru a obține bulbi sănătoși, se recomandă să fie scoși la finalul verii și să fie divizați. Plantarea acestora trebuie să aibă loc la o adâncime de aproximativ trei ori mai mare decât înălțimea lor.

Atunci când se optează pentru semințe, este important să se aleagă o perioadă rece pentru a asigura condiții propice pentru germinare. Plantați semințele în lunile martie, septembrie, octombrie sau februarie, iar odată ce acestea au germinat, transferați-le în propriul vas.

Utilizarea compostului pentru semințe este esențială. Acoperiți semințele cu un strat subțire de compost și udați-le corespunzător. Menținerea umidității compostului este crucială în această etapă, însă planta trebuie protejată de ploaie sau vânt. În primăvară, ghiveciul trebuie plasat într-un loc bine luminat și aerisit, menținând în continuare umiditatea.

Ce riscă cei ce rup Floarea de Șah

Cu puțin timp înainte de a începe să înflorească laleaua pestriță, cunoscută și sub numele de Floarea de Șah, este important să se sublinieze că această specie este protejată prin lege și se regăsește pe lista plantelor aflate pe cale de dispariție. Cei care încalcă aceste prevederi și decid să rupă aceste frumoase flori se expun la amenzi considerabile.

În special în zona comunei Cireșu, laleaua pestriță își face simțită prezența și aduce bucurie celor care aleg să exploreze această zonă în perioada în care planta își desfășoară splendoarea.

Te-ar putea interesa și: Cea mai sănătoasă plantă din lume. Foarte puțini români o consumă, din păcate

Este esențial de menționat că amenda pentru cei care decid să rupă o lalea pestriță este de 5.000 de lei. Această floare, cunoscută și sub numele de floarea de șah sau bibilica, înflorește doar o dată pe an, pe o durată de maxim 14 zile, și poate atinge înălțimi de până la 20 de centimetri.

Protecția legală acordată acestei plante se datorează nevoii sale de condiții speciale de dezvoltare. Fiind inclusă în lista plantelor pe cale de dispariție, laleaua pestriță este în pericol și necesită atenție specială pentru a-i asigura supraviețuirea. În fiecare primăvară, această floare rară rămâne deschisă pentru o perioadă de aproape două săptămâni, iar cei care doresc să se bucure de frumusețea ei sunt îndemnați să o admire și să o protejeze în loc să o distrugă.

Parteneri
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Redactia.ro
O recunoști? A fost cea mai bine vândută artistă din epoca interbelică. A depășit-o chiar și pe Maria Tănase
Click.ro
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri care loveau un bărbat cu bâte
Digi24
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
EVZ.ro
Cum a fost surprins Ronald Gavril, iubitul Anamariei Prodan, la întoarcerea în România, de către parteneră. Luptătorul va participa la gala sportivă organizată de impresară
Spynews
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Capital.ro
Locul în care timpul pare cu 9% mai lent pentru majoritatea oamenilor
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o CONCUBINĂ și un COPIL
Mediaflux
Jurații de la Chefi la cuțite, detalii din culisele emisiunii, înainte de Marea Finală. Cum a fost competiția pentru Richard Abou Zaki sau Alexandru Sautner
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro