Floarea din grădina ta care e, de fapt, otravă. Își schimbă culoarea din verde în galben, apoi în portocaliu
Multe românce admiră această floare primăvara, în grădinile lor. Puține știu însă că planta este, de fapt, otrăvitoare. Își schimbă culoarea din verde în galben, apoi în portocaliu.
Cum arată floarea superbă, dar care e toxică
O plantă perenă rezistentă, care este întâlnită în curțile româncelor din mediul rural, atrage de multe ori privirile curioșilor. Ea este cultivată în pământul din grădină sau în containere. Atracția principală a acesteia constă în forma deosebită care o reprezintă și care seamănă cu un clopoțel sau cu o cupă.
Culoarea florii sub formă de clopoțel sau cupă variază în funcție de nivelul de maturitate pe care l-a atins. Când nu s-a dezvoltat semnificativ, este verde. Treptat, floarea capătă nuanțe galbene, apoi se transformă în portocaliu. I se spune popular lanterna chinezească sau lampionul chinezesc.
Citește și: La ce temperatură mor panseluțele. Cum le poți salva după îngheț
De ce este lampionul chinezesc otrăvitor
Lanterna chinezească sau lampionul chinezesc este o plantă ușor de cultivat atât timp cât dispune de sol fertil și bine drenat. Se extinde, de asemenea, cu ușurință. În ciuda aspectului estetic plăcut pe care îl are, fructele (atât boabele, cât și păstăile de semințe) și frunzele florii sunt foarte toxice.
Multe românce nu știu, însă lanterna chinezească este o floare pe cât de atractivă pe atât de toxică. Nu numai pentru oameni, ci și pentru animalele de companie. Asta deoarece conține solanină.
Solanina este un glicoalcaloid toxic. Acest compus prezintă toate proprietățile necesare pentru a otrăvi atât oameni, cât și animale de companie. Chiar și când este consumat în cantități mici, poate fi fatal. De aceea, este important să fii mereu atentă să ții departe pe cei mici de planta atractivă.
Citește și: Cum păstrezi liliacul proaspăt mai multe zile. Ce efect are, dacă îl pui în vază
La ce se folosește lanterna chinezească, de fapt
Fiind o plantă perenă, lanterna chinezească sau lampionul chinezesc revine în fiecare an în grădină, chiar dacă nu este plantată sub formă de semințe. Acest lucru nu este întotdeauna binevenit, având în vedere că planta este ușor invazivă, dar și că este foarte toxică pentru oameni și animale.
De multe ori, lanterna chinezească sau lampionul chinezesc este o plantă folosită în scop ornamental la evenimente foarte specifice sau în buchete deosebite, pregătite într-un scop bine definit. Când sunt utilizate în astfel de scopuri, florile nu trebuie să fie uscate, fiindcă arată perfect proaspete.
Când se formează buchetele la începutul sezonului, lanterna chinezească sau lampionul chinezesc completează superb salvia albastră, eucaliptul glauc gri-verde și daliile magenta. Poate fi o piesă centrală pentru o nuntă sau eveniment elaborat.