Firea și cutremurul „interzis”. Ce s-a întâmplat în București
Un caz straniu răscolește Bucureștul – cine și de ce a dat jos un banner de pe Calea Victoriei care prezenta efectele dezastruoase ale unui cutremur? Poate Firea?
Pe un bloc de pe Calea Victoriei a fost montat, pe 4 martie, de către asociația asiguratorilor, un banner-avertisment. Acesta a dispărut în mod dubios, în noaptea de 8 martie, după ce a oripilat Primăria Capitalei. Însă, acesta era și scopul afișului, de a șoca și de a sugera că blocul din colțul Căii Victoriei cu Splaiul Dâmboviței se va probuși, în cazul unui seism puternic.
În acest context, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a derulat o campanie „pentru conștientizarea efectelor dezastrelor naturale”. Așa a apărut și afișul, care ar fi trebuit conform contractului încheat să rămână pe poziții pentru zece zile.
Cu toatea acestea, înțelegerea a căzut la patru zile după montare. Însă, când vine vorba de o explicație, de vină pare să fie doar vântul. Cel puțin așa a declarat clientul că i s-a răspuns. Iar Euromedia are aceeași variantă: „Am decis să-l dăm jos de la vânt.”
Explicația Euromedia: afișul a dispărut din cauza vântului
Culmea, capriciile naturii au dat jos un mesh PAID, care, vorbea tocmai despre dezastrele naturale în cazul unui cutremur. Chiar dacă le-a fost înlăturat elementul principal al campaniei, autorii spun că vor continua să lupte pentru a educa, informa și responsabiliza oamenii despre riscul dezastrelor naturale, precum cutremurul.
„Unul dintre elementele importante ale proiectului nostru, respectiv un mash care prezenta imaginea clădirii în contextul în care ar fi fost afectată de un cutremur major, a fost demontat în seara zilei de vineri, 8 martie. Motivul? Cauze naturale… avertizare de vânt care punea în pericol stabilitatea mash-ului. Campania are ca principal mesaj tocmai faptul că soluția nu este să rămâi nepăsător în fața naturii, ci să faci tot ce trebuie pentru a ține piept efectelor, la nevoie, inclusiv prin măsuri de prevenție”, susțin reprezentanții PAID România.
Horațiu Gîrbea, Directorul de vânzări al Euromedia, a declarat că a dat jos mash-ul publicitar, din cauza vântului puternic din perioada 5-6 martie a afectat suportul banner-ului. „Am făcut verificări pe teren și am văzut că schelele pe care era montat mash-ul aveau probleme. L-am dat jos ca să nu reprezinte nici un fel de pericol”, a spus Gîrbea.
Cât despre vreo posibilă legătură între decizia lui de a da jos afișul și dorința Gabrielei Firea, Primarul Capitalei, acesta spune că nu există nicio legătură. „Nu are nici un fel de legătură cu primăria, noi am decis să dăm jos banner-ul”, a mai declarat Gîrbea.
Banner-ul cu avertisment o deranja pe Firea
Ei bine, doar nu credeți acestă minciună. De fapt, mash-ul respectiv nu era pe placul lui Firea. Asta pentru că nu era în concoordanță cu imaginea pe care primăria vrea să o inducă bucureștenilor.
„Ni s-a spus așa, șoptit, că mesajul mash-ului nu e conform cu viziunea progresistă a noului București, pe care și-o dorește Gabi Firea”, a sunat explicația unui om de la Lowe către colegii din publicitate care au întrebat ce s-a întâmplat.
Acum, în locul mash-ului au rămas doar schelele montate. „A fost prea mult pentru psihicul triumfalist al conducerii primăriei!”, spune cineva din lumea publicității, unde dispariția mash-ului a stârnit nedumerire.
Asigurarea locuinței e obligatorie
În anul 2008 a fost adoptată o lege prin care s-a stipulat că fiecare locuință trebuie să fie asigurată în mod obligatoriu. Astfel, a apărut PAID, pentru a lupta împotriva legii promulgate de Guvern care prevede că statul va despăgubi cu mult mai puțin locuitorii, în cazul unor dezastre naturale.
„Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a fost înființat în anul 2009, iar acționarii săi sunt principalele companii de asigurare din România. Activitatea efectivă a fost demarată din anul 2010, când au început să fie vândute primele polițe de asigurare. Acestea asigură locuințele doar în caz de cutremur, inundații și alunecări de teren. Comparația cu o pală de vânt, din răspunsul PAID pentru public, e o metaforă”, conform PAID.
Cum stă treaba de fapt cu asigurarea obligatorie
În funcție de tipul locuinței, proprietarii sunt obligați să scoată din buzunar 10 sau 20 de euro, bani ce ar acoperi în cazul unor dezastre naturale, pagube de până la 10.000 sau 20.000 de euro. Însă, acestea nu acoperă și riscul de foc, daunele produse mobilierului sau electronicelor ori dacă acoperișul casei este luat de furtună.
Dacă, proprietarii vor să acopere și acestea trebuie să facă o asigurare facultativă la companiile private de asigurare. La fel și cei care vor să își asigure locuința la cutremur, inundații sau alunecări de teren pentru valori mai mari, notează Libertatea.
Deși este plata asigurării este obligatorie, doar o singură locuință din cinci este asigurată în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren. „Cel mai mare număr de asigurări obligatorii a fost înregistrat în anul 2016, când s-a ridicat la 1,75 milioane de polițe. Între timp, numărul a tot început să scadă. Din totalul celor 9 milioane de locuințe din România, doar 19% sunt acum asigurate, potrivit datelor PAID. Spre comparație, în SUA, aproximativ 90-95% din locuințe sunt asigurate”, conform statisticilor PAID.
Numărul imens al clădirilor din București care au bulină roșie
„Pe lista imobilelor încadrate la risc seismic grad I se află 346 de clădiri. Alte 353 au risc seismic grad II, iar 103 sunt încadrate la risc seismic grad III. În aceste imobile locuiesc peste 9.000 de oameni”, conform ultimei actualizări din noiembrie anul trecut făcute de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.