Finlanda oferă profesorilor printre cele mai mari salarii din țară. Ce inovație au adus în sistemul educațional
Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda a fost aleasă pe primul loc în topul statelor cu cei mai fericiți oameni din lume. Aici, se oferă profesorilor printre cele mai mari salarii din țară. Ce inovație au adus guvernanții în sistemul educațional.
Cea mai fericită țară din lume
Cine ar fi crezut că mica țară din nordul continentului este, de fapt, locul în care trăiesc cei mai fericiți oameni din lume. Finlandezii au cele mai puține griji, un sistem social construit astfel încât să ajute cetățenii, un PIB impresionant și, nu în ultimul rând, un sistem de educație performant.
Ultimele cinci decenii au marcat o creștere uriașă în calitatea vieții.
În Finlanda, profesorii au printre cele mai mari salarii
În Finlanda, printre cele mai mari salarii sunt obținute de profesori. Astfel, există și câte cinci candidați pe un singur post, iar cerințele sunt foarte mari.
„PIB-ul în Finlanda este astăzi la 54.000 de dolari, aproape. În 1970, era vreo o mie și ceva. Finlandezii, în ultimii cinci ani de zile, sunt cei mai fericiți oameni din lume. Au schimbat întreg sistemul educațional. Au renunțat la inspectorii școlari, le considerau a fi orele de teatru. Ce înseamnă asta? Că în momentul în care venea inspectorul, toată lumea se purta frumos.
Au făcut profesia de profesor, de educator, una dintre cele mai bine plătite profesii din țară. Cei care aplică pentru job trebuie să fi fost în top zece elevi și obligatoriu trebuie să aibă un master. A devenit atât de bine văzută meseria de profesor în Finlanda, încât au cinci candidați pe loc”, a explicat Alexandru Chirilă, la podcastul lui Cătălin Oprișan.
Te-ar putea interesa și: Cresc salariile profesorilor din România de la 1 ianuarie? Ministrul Educației a dat vestea
Inovația reală care a dus la transformarea sistemului educațional
Pentru a putea ajunge la un sistem care să-i ajute pe elevi să devină adulți capabili să aibă un loc de muncă stabil și bine plătit, contribuind astfel la buna funcționare a societății, a fost nevoie de o schimbare de paradigmă. Inovația reală a fost răspunsul la o singură întrebare.
„Inovația reală care a dus la toată transformarea asta a fost schimbarea de paradigmă în procesul educațional. Au venit cu o întrebare: care sunt abilitățile pe care un tânăr de astăzi va trebui să le aibă peste zece ani pentru ca el să poată fi performant în societatea de peste zece ani?”, a adăugat acesta.
Te-ar putea interesa și: Ce salarii au profesorii din Germania sau Finlanda. E o diferenţă uriaşă faţă de remuneraţia dascălilor din România