În plină criză epidemiologică omul reușește să mai aibe puterea să fie și glumeț, ba mai mult și inventiv, și dacă mai pui la socoteală că au și un mesaj important pentru populație.
De aproximativ 3-4 zile, pe rețelele de socializare circulă un clip, care a devenit viral în foarte scurt timp, în care o trupă de italieni, pe ritmuri de jazz și cu tentă comică, încearcă să ne învețe ce să facem în această perioadă, având în vedere criza epidemiologică și posibilitatea infectării cu COVD-19. Printre cei care au promovat clipul respectiv este și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Acesta a publicat pe pagina lui de Facebook un filmuleț, care ilustrează normele ce trebuiesc respectate cu strictețe în plină pandemie de coronavirus.
Într-o formulă comică personajele din clip ne prezintă regulile de igienă și ce trebuie șic e u trebuie să facem în această perioadă. Prima regulă este spălarea mâinilor cu apă și cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde. De asemenea, în această perioadă este recomandată menținerea igienei personale pe cât posibil. A doua regulă strictă este aceea că nu ai voie să-ți atingi ochii, gura sau nasul dacă nu ai mâinile perfect igenizate. n cazul în care strănutăm este recomandat să ducem cotul la gură, deoarece cu mâinile mai atingem și alte obiecte după ce strănutăm. În această perioadă este recomnadat să evităm saluatarea, îmbărțișarea sau alte afecțiuni cu colegii, prietenii sau rudele și să circulăm tot timpul la un metru distanță de celelalte persoane. Potrivit filmulețului postat de Raed Arafat orice petrecere s-au festivitate ar trebui amânată, astfel reducem șansele de împrăștiere a coronavirusului. Însă, cea mai importantă regulă este aceea de a rămâne acasă.
Filmul postat anterior cu subtitrare in limba Romana!
Publicată de Raed Arafat pe Sâmbătă, 14 martie 2020
Finalul videoclipului atrage îi înfățișează pe cele două personaje dând mâna fără să-și dea seama. Concluzia este așadar că ar trebui să fim de două ori mai atenți atunci când vine vorba de sănătatea noastră, dar și a celor din jurul nostru.
„În urma anunțului domnului Președinte despre declararea stării de urgență, au început speculațiile, mesajele de panică și mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populației. Au apărut afirmații în mass media cum că alimentele vor fi raționalizate sau că circulația va fi închisă … etc. (…) Mass media, cei care postează pe rețelele de socializare și fiecare dintre noi ca cetățeni responsabili va trebui să adoptam o atitudine civica responsabilă. Declararea starii de urgență este menită să ajute, să sprijine și în nici un caz să creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat și nici politizat (…)”, a mai scris secretarul de stat, sâmbătă, pe Facebook.