Dacă ești cinefil înrăit este imposibil să nu îți aduci aminte de filme de nota zece, dar și de actorii care au dat totul pe marele ecran pentru cea de șaptea artă, filmul. Mari actori au rămas în memoria colectivă pentru un singur rol, rolul carierei lor.
De multe ori ați auzit fraza arta cere sacrificii și să știți că este adevărată, sută la sută, indiferent că vorbim de teatru, film, dans, pictură sau orice fel de artă. În cinematografia mondială sunt nume grele care au rămas în pantheonul celor mai buni actori pentru un singur rol, cel care le-a definit cariera. Că tot am fost în perioada Sărbătorilor Pascale, și pentru că mâine este Înălțarea, să ne aducem aminte de Robert Powell și rolul său din capodopera cinematografică a lui Zefirelli, ”Iisus din Nazareth”, rol pentru care nu se pregătise, dar regizorul a văzut în el exact ceea ce căuta pentru portretizarea cât mai aproape de realitate a celui ce a fost Iisus. După acest rol, nimic nu a mai fost la fel, de altfel Powell, după ani de la apariția în acest film, a recunoscut că i-a fost greu să mai poată juca și altceva.
Venind mai aproape, în timpurile noastre, să ne aducem aminte, de exemplu, de Christian Bale care a bătut recordul la kilogramele în minus, pentru The Machinist. Pentru a reuși să intre în pielea personajului a slăbit 30 de kilograme.
Sau să rememorăm jocul actoricesc de excepție din ”Joker”, pentru care a și luat premiul Oscar, semnat de Joaquin Phoenix. Ca să poată fi cât mai aproape de realitate, din punct de vedere al construcției, Joaquin Phoenix a slăbit foarte mult, ba mai mult de-atât, a fost nevoit pe toată durata filmărilor să intre în pielea unui bolnav psihic, studiind înde-aproape profilul mai multor astfel de persoane.
Și tot în rolul Joker, dar de data asta într-o altă peliculă, s-a pierdut în hățișul personajului, care s-a dovedit a-i fi fatal, și Heath Ledger, cu un Oscar post-mortem.
Un alt exemplu de sacrificiu pentru artă l-a avut câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor în pelicula ”The Pianist, Adrian Brodi, care la un moment dat i s-a făcut rău pe platourile de filmare, tocmai datorită faptului că slăbise foarte mult, în încercarea de a portretiza cât mai aproape de realitate un personaj în perioada Holocaustului Nazist din Polonia anilor 40, din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru unii acest gen de experiențe le-au clădit caracaterul, dar le-au adus și recunoașterea internațională pentru rolurile jucate, pentru alții însă, am putea spune că au fost ca un blestem, tragic în unele cazuri.
Concluzia este că, în artă, indiferent de ceea ce faci, trebuie să arzi cu totul ca să poți da tot ce este mai bun în tine și să poți da viață acelui moment cât se poate mai bine. Arta cere sacrificii!