Fenomenul periculos din România, sesizat într-o zonă deosebită. Avansează spre centrul țării cu o viteză alarmantă
După cum am învățat la geografie, România se poate lăuda cu aproape toate formele de relief, de la câmpii, dealuri, și până la zone de deșert. Numai că, cel puțin în ultima decadă, specialiștii vorbesc despre fenomenul periculos din România, sesizat într-o zonă deosebită. Din recentele studii, reiese că fenomenul avansează spre centrul țării cu o viteză alarmantă.
România se poate lăuda cu aproape toate formele de relief
Plecând din sud-estul țării, și până în nordul extrem, teritoriul României este unul spectaculos, modelat de Mama Natură de-a lungul secolelor. Această parte a continentului european se poate lăuda, așa cum spuneam, cu aproape toate formele de relief, dar ceea ce a atras atenția specialiștilor sunt zonele de deșert.
Deja știm că în zona Dobrogei există o astfel de zonă, dar nu ea este în atenția specialiștilor. Ca urmare a fenomenelor de secetă din ultima decadă, cel puțin, o altă regiune începe să se contureze ca un adevărat deșert dezolant.
Vorbim de parte din sudul teritoriului și sud-vest, unde de-a lungul secolelor, într-o albie secată a Dunării s-au format adevărate dune de nisip.
Fenomenul periculos din România, sesizat într-o zonă deosebită
Vorbim concret despre zona Olteniei, unde, spun cercetătorii, nisipul a invadat zona. Cu atât mai mult, ca urmare a secetei, specialiștii atrag atenția asupra acestui fenomen periculos din sudul României.
Ultimii zece ani au adus valori temrice ridicate, ceea ce a dus la uscarea acestei zone, iar furtunile de nisip ajun acum până la București. În încercarea de a preveni ce este mai rău, ecologiștii vin cu dovezi concrete și cer autorităților să facă reîmpăduriri în această porțiune de teren care se adâncește din ce în ce mai mult.
Dacă în trecut efectele schimbărilor climaterice nu erau atât de vizibile, ceea ce se întâmplă acum în Oltenia a devenit mai mult decât vizibil, a devenit un real pericol. Din datele ecologiștilor, vorbim acum despre o zonă care acoperă acum mai mult de 800 de kilometri pătrați de-a lungul Dunării.
Deșertul Olteniei avansează spre centrul țării cu o viteză alarmantă
Ca urmare a lipsei de protecție naturală, după dispariția zonelor împădurite, specialiștii spun că vântul aruncă nisip în sate și chiar până în Capitală, la peste 200 de kilometri distanță, din deșertul Olteniei.
Ceea ce se întâmplă acum aici, vine ca urmare a schimbărilor climaterice pe de-o parte, pe de alta o altă cauză reală sunt politicile agricole nechibzuite din anii 1970 și 1980, când Nicolae Ceaușescu a dispus tăierea pădurilor și drenarea lacurilor, în încercarea sa de a promova producția agricolă pe scară largă.
Deși unii spun că ceea ce s-a declanșat nu mai poate fi remediat, ecologiștii, antreprenorii și alți factori de decizie locali încearcă să oprească devastarea continuă din sudul țării lor.
Fenomenul periculos din România a distrus recoltele
Un alt efect al acestui fenomen este și distrugerea recoltelor agricole a celor din zonele apropiate. Din păcate, fermierii cu greu mai pot cultiva ceva în solul nisipos. Marea majoritate a fermierilor au ajuns la disperare, unii au decis să cultive în principal pepeni, care sunt și mai puțin pretențioși.
O concluzie a specialiștilor este că ceea ce se întâmplă deja în Oltenia va amenința și alte părți ale Europei, lucru care de altfel se întâmplă deja în anumite state.
Motivul este unul cât se poate de simplu, continentul resimte efectele schimbărilor climatice, și anume secetă după alta, cu consecințe grave atât pentru mediu, cât și pentru agricultură.