26 apr. 2022 | 11:37

Fenomenul periculos de pe străzile din România. Mare atenție, șoferi, nici Poliția nu poate să îi depisteze

Diverse
Fenomenul periculos de pe străzile din România. Mare atenție, șoferi, nici Poliția nu poate să îi depisteze
Polițele de asigurări RCA au crescut în 2022 în România

Din ce în ce mai multe accidente, spun polițiștii, sunt generate de șoferi, în general de transport marfă sau persoane, care nu au achitate integral polițele RCA. Majoritatea dintre aceștia au contracte cu asigurător RCA, cu plata în rate, dar, mai spun polițiștii, aceștia uită să-și plătească ratele, iar cei păgubiți sunt puși în postura de a nu primi despăgubirile, în urma accidentelor.

Polițele de asigurări RCA au crescut în 2022 în România

Pe segmentul RCA auto din România, o piață de 900 de milioane de euro pe an, au rămas activi doar șapte asigurători. Este vorba de Euroins România, Allianz-Tiriac, Asirom VIG, Omniasig VIG, Generali România, Grawe România și Groupama Asigurări. Odată cu recalibrarea pieții, prețurile la polițe au crescut, iar autoritățile de reglementare au elaborat un plan legislativ de a încerca să stopeze creșterile. În februarie ASF anunța că a transmis Guvernului o adresă prin care solicită plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni.

„În urma analizei evoluției pieței RCA și a impactului tendințelor speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să transmită Ministerului Finanțelor o propunere de Hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA la tarifele de referință.

Pentru protecția consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea utilizează toate resursele legislative și de reglementare pe care le are la dispoziție, împreună cu Guvernul României și alte autorități ale statului. Considerăm că Guvernul va ține cont în cel mai scurt timp de propunerea înaintată, tocmai pentru a proteja populația împotriva tendințelor inflaționiste sau speculative”, a declarat Nicu Marcu, președintele ASF.

Un nou flagel pe șoselele din România

Dar, deși autoritățile încearcă să stopeze creșterile de prețuri, se pare că sunt alte probleme neluate în seamă, și anume șoferii cu rate de plătit la polițele RCA și accidentele în urma cărora păgubiții rămân fără sumele aferente.

Conform legislației în vigoare, un asigurat poate încheia un contract cu un asigurător RCA stabilind, fie plata integrală, fie plata în rate. Datele statistice arată că asigurații cu plăți eșalonate, sunt în general șoferii de pe mijloacele de transport marfă sau de călători.

Până la 7 milioane de euro în cazul unui accident auto”

Polițiștii spun că în ultima vreme un număr tot mai mare de accidente au fost generate de șoferi care au optat pentru polițe RCA în rate și care au uitat să-și onoreze plățile către asigurător. Legea, care specifică această opțiune de asigurare, mai spune că, deși obligațiile de plată ale asiguratului au încetat, polița își menține valabilitatea, dar conform asigurătorilor, păbubiții așteaptă de multe ori extrem de mult până primesc sumele integrale de despăgubire prin polițele RCA ale rău-platinicilor.

„Sunt clienți care optează pentru plata în rate a asigurării RCA, iar apoi aleg să nu mai achite aceste rate. Asigurătorii au două opțiuni: pot urmări și colecta primele datorate sau rezilia asigurarea. În acest caz clientul își asumă riscul de a plăti din surse proprii daune de până la 7 milioane de euro în cazul unui accident auto.

Efectul unui astfel de comportament este evident: gradul de cuprindere în asigurare scade, în timp ce riscul întâlnirii în trafic a unui șofer neasigurat crește, cu efecte negative pentru toate părțile implicate, inclusiv pentru cel care alege să nu mai plătească asigurarea. În cazul unui accident și a unei polițe reziliate, BAAR va recupera daunele de la vinovat, inclusiv prin acțiuni în instanță.

Și nu în ultimul rând, un client care nu își plătește obligațiile, fapt care conduce la rezilierea poliței, poate primi o ofertă cu un preț mai ridicat la reînnoire”, au declarat reprezentanții unei firme de asigurare de top pentru Economia.net.

Rămâne să vedem care vor fi deciziile ASF în acest caz, și care vor fi și soluțiile fiabile, mai ales pentru păgubiți.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Florin Piersic, schimbare bruscă. Actorul a ajuns de nerecunoscut
EVZ.ro
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews
Călin Georgescu a înlemnit! Anunțul detonează toată țara: Românii să vadă că NU...
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Mediaflux
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews.ro
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro