03 iun. 2022 | 16:39

Fenomenul macabru de pe litoralul românesc. Ce s-ar putea să vezi dacă mergi la mare vara aceasta

News
Fenomenul macabru de pe litoralul românesc. Ce s-ar putea să vezi dacă mergi la mare vara aceasta
Este un daevărat dezastru, ca urmare a războiului ruso-ucrainean

Efectele războiului dus de Rusia în Ucraina nu are doar conotații socio-economice, ci și ecologice. În ultima perioadă activiștii de mediu avertizează asupra dezastrului ecologic produs de sonarele și bombele aruncate în Marea Neagră. Este vorba de un număr impresionat de delfini găsiți morți, sau răniți. Majoritatea au ajuns pe țărmurile țărilor cu ieșire la Marea Neagră, inclusiv România.

Dezastrul ecologic produs de războiul ruso-ucrainean

Războiul din Ucraina nu provoacă doar suferințe umane incalculabile. Natura și viața animală din imediata vecinătate a câmpului de luptă sunt, de asemenea, grav afectate de violență.

Oamenii de știință raportează mii de delfini morți în Marea Neagră de când a început războiul, relatează The New York Times.

Acestea ajung în largul coastelor Mării Negre din Ucraina, Bulgaria, România sau Turcia. Mii de delfini au fost găsiți morți de la începutul războiului, în februarie, iar cauza nu este certă.

O anchetă amănunțită este în prezent imposibilă în sudul Ucrainei, unde se duc lupte crâncene. Este evident că violența războiului se află, direct sau indirect, la originea excesului brusc de mortalitate.

Bombardamentele în apropierea țărmului și a zonelor de hrănire a delfinilor, petrolul de pe navele scufundate și substanțele chimice deversate de la muniții.

Studii din Ucraina, Bulgaria și Turcia indică faptul că acestea ar putea face ravagii asupra biodiversității marine. „În plus, navele militare și utilizarea sonarelor pot dezorienta delfinii din apropiere”, spune ucraineanul Ivan Rusev, cercetătorul în domeniul mediului.

„Vedem delfini cu arsuri de la bombe sau explozii de mine”

Declarațiile dramatice îi aparțin aceluiași cercetător ucrainean Ivan Rusev, care mai spune că „și-au pierdut orice simț al direcției și, prin urmare, nu pot căuta hrană”.

Cercetătorii turci au raportat un număr semnificativ mai mare de delfini care au sfârșit în plasele de pescuit în luna martie. „Este cunoscut faptul că prezența sporită a navelor și a sonarelor reprezintă o amenințare majoră pentru aceste animale”, au spus aceștia, utilizarea ecolocației.

Marina rusă controlează Marea Neagră în largul coastelor Ucrainei. Navele ucrainene nu au acces. Înainte de război, biodiversitatea din Marea Neagră era monitorizată îndeaproape de o echipă de oameni de știință, formată din zece avioane și șase nave.

La acea vreme, marea adăpostea peste 253.000 de delfini. Temerea activiștilor este că războiul va avea un impact puternic asupra populației de delfini și a altor viețuitoare marine din zonă.

Întreaga biodiversitate din Marea Neagră, chiar și aproape de țărmul românesc ar putea avea de suferit din acesată cauză. Inclusiv cercetătorii români trag semnale de alarmă asupra acestui aspect, dar pentru moment nu există niciun rezultat pozitiv.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro