25 aug. 2023 | 10:56

Fenomenul care a ucis 10.000 de pui de pinguini imperiali, în Antarctica. Consecințele catastrofale ce vor urma pentru omenire după moartea păsărilor

News
Fenomenul care a ucis 10.000 de pui de pinguini imperiali, în Antarctica. Consecințele catastrofale ce vor urma pentru omenire după moartea păsărilor
Pinguin imperial

Un eveniment devastator a avut loc în Antarctica, acolo unde s-a înregistrat o dispariție masivă a puilor de pinguin imperial, marcând astfel o criză ecologică alarmantă. Evenimentul s-a desfășurat la sfârșitul anului 2022 în vestul continentului, într-o regiune care se îndreaptă spre Marea Bellingshausen, și a fost detectat de sateliți. Ce semnale îngrijorătoare indică acest dezastru ecologic?

Semnal de alarmă pentru omenire

În Antarctica, a fost înregistrată o tragedie de proporții, care indică moartea a până la 10.000 de pui de pinguin imperial, după ce gheața sub ei s-a topit și s-a rupt, înainte ca aceștia să poată dezvolta penele impermeabile necesare pentru a înota în ocean. Evenimentul dezastruos a avut loc la sfârșitul anului 2022 în vestul continentului, într-o zonă care se deschide spre Marea Bellingshausen. Potrivit relatărilor de la BBC, acești pui mici ar fi murit, cel mai probabil, înecați sau înghețați, eveniment desprins parcă dintr-un coșmar ecologic.

Dr. Peter Fretwell, specialist la British Antarctic Survey (BAS) a tras un semnal de alarmă privind semnificația acestei dispariții tragice, care este extrem de îngrijorătoare pentru evoluția nefavorabilă a ecosistemului.

Se estimează că peste 90% din coloniile de pinguini imperiali ar putea să dispară până la sfârșitul secolului, o consecință directă a diminuării sezoniere a gheții în contextul încălzirii globale.

„Imperialii depind de gheață pentru ciclul lor de reproducere; aceasta reprezintă platforma stabilă pe care își cresc puii. Dacă această gheață nu se extinde în mod corespunzător sau se fragmentează într-un ritm mai accelerat, atunci aceste păsări se confruntă cu dificultăți majore”, a explicat cercetătorul pentru BBC News.

Specialistul a oferit în ultimă circumstanță o speranță că aceste fenomene ar putea fi evitate sau amânate, iar un exemplu oferit de el este reducerea emisiilor de carbon, responsabile de încălzirea globală, care poate influența această evoluție negativă.

Cu toate acestea, Dr. Fretwell a subliniat că în absența unor acțiuni concrete, „vom asista la marginalizarea acestor creaturi emblematice și frumoase, până aproape de extincție„.Această nouă alarmă ecologică a fost raportată în revista Communications Earth & Environment.