Fenomenul bizar care se întâmplă pe litoral, în stațiunile românești. Ce se întâmplă în plin sezon, de ce sunt pustii plajele

Fenomenul bizar care se întâmplă pe litoral, în stațiunile românești. Ce se întâmplă în plin sezon, de ce sunt pustii plajele
Plajele din Mamaia, fără oameni

Ne aflăm în miezul verii, iar în mod normal, plajele de pe litoralul Mării Negre ar trebui să fie pline. Cu toate acestea, mulți patroni de hoteluri, baruri și restaurante se plâng din cauza lipsei de turiști, care în cel mai bun caz își petrec pe litoral trei, patru zile sau doar un weekend. Întrebați care ar putea fi motivul acestui fenomen nemaiîntâlnit până acum pentru România, mai mulți angajați și turiști au explicat ce cred ei că se întâmplă, de fapt.

Stațiunea Mamaia, mai pustie ca niciodată

Mamaia este una dintre cele mai populare stațiuni de la Marea Neagră, fiind considerată o perlă a litoralului românesc. În fiecare an, aici se adunau sute de mii de turiști, care concurau pentru cele mai bune hoteluri, restaurante și locuri pe plajă. Anul acesta, situația este cu totul alta, lucru îngrijorător pentru industria HoReCa.

Din păcate, angajații își numără pe degete clienții și se plâng că nu au ce munci, din cauza unei lipse acute de cerere. Pentru acest fenomen există mai multe posbile explicații, însă cea principală este explozia prețurilor, astfel că oamenii nu își mai permit luxul de a petrece prea mult timp în vacanță.

„Până la ora 12 n-am servit niciun fel de mâncare. Este sezonul cel mai slab de când lucrez eu pe litoral”, a mărturisit Paraschiva Popa, bucătar, potrivit observatornews.ro.

Ce spun turiștii despre prețurile mari de pe litoralul românesc?

De asemenea, turiștii se plâng de prețurile mari pe care nu și le mai pot permite: „Mi se pare foarte foarte liber. Să ştiţi că preţurile mi s-au părut foarte mari. Noi am sosit luni şi cred că unde stăm noi sunt maxim 3 sau 4 camere pline”, a explicat un turist.

Administratorii par că fac și ei concesii pentru a-și atrag turiștii, astfel că încearcă să aplice reduceri de grup, acolo unde se poate.

„Dacă închiriază, e un grup mai mare şi vrea 5 şezlonguri şi ei sunt 7, le dăm 7, dacă e un grup mai micuţ ia 3 le dăm încă unul gratis să fie 4, să fie toată lumea fericită”, a povestit Răzvan Chițan, administrator plajă.

De asemenea, românii fac tot mai multe economii pentru a reuși să-și gestioneze mai eficient banii, așa că tot mai puțini turiști aleg hotelul. Ce mai mare parte din ei se îndreaptă către pensiuni, care le pun la dispoziție frigider, o bucătărie, mașină de spălat, astfel încât reușesc să economisească nilte bani.

„Ne luăm, punem la frigider, decât să dau 15 lei pe un pahar de bere îmi iau de aici, pun la frigider şi e mult mai ok”, a povestit un alt turist.

O altă problemă este reprezentată de costul locurilor de parcare, acestea ridicându-se la 100 de lei pentru o mașină.
În ciuda acestei perioade grele, reprezentanții din Turism speră că o dată cu intrarea în a doua jumătate a lunii iulie, dar și în august, numărul turiștilor să crească considerabil.

„Avem o diferenţă, între 30-40 la sută, între cererea şi gradul de ocupare din timpul săptămânii, faţă ceea ce înregistrăm ca număr de turişti în weekend”, a explicat Corina Martin, agenție de turism, porivit sursei citate.