Fascinația din jurul celebrului Mormânt al lui Iisus Hristos a generat multe polemici. Curioșii au încercat să vadă dacă minunile de aici sunt reale. O echipă de arheologi a încercat să restaureze mormântul lui Iisus Hristos, lucrările durând aproape un an. În tot acest timp au avut loc fenomene misterioase. Toți cei implicați în procesul de restaurare nu și le-au putut explica.
În 2016 o echipă importantă de arheologi, condusă de profesorul Antonia Maropoulou, a demarat un proiect amplu de restaurare și consolidare la mormântul lui Iisus Hristos. Deși existau zvonuri referitoare la inexplicabilele fenomene din jurul acestuia, echipele de arheologi au pornit la drum.
Profesorul Antonia Maropoulou povestește că au existat momente când aparatura pe care au folosit-o la măsurarea rezistenței structurii nu a mai funcționat absolut deloc.
”Când am încercat să explorăm cavitatea pietrei sfinte, aparatele care verificau rezonanţa electromagnetică au cedat. Mormântul lui Iisus Hristos este un mormânt viu… Există fenomene naturale care pot perturba câmpurile electromagnetice“, povestea profesorul Antonia Maropoulou la un post de televizune francez.
O parte dintre muncitorii din echipă povestesc despre o „aromă dulce” la apropierea de mormânt. Aceștia spuneau că au simțit un fel de parfum floral care a fost adesea menționat în întâlnirile cu sfinții și cu aparițiile Sfinte Maria.
Lucrările de restaurare și consolidare la mormântul lui Iisus Hristos au început în octombrie 2016 și au durat aproximativ un an de zile. Un an în care s-a consolidat structura de rezistănță a mormântului, și, în același timp, a fost restaurat și Altarul construit în jurul acestuia.
De-a lungul anilor, marea majoritate a oamenilor de știință, arheologi, teologi, au avut suspiciuni. Majoritatea suspiciuinilor erau legate de originea clară a construcției din Orașul Sfânt. Mulți au clamat ideea de a se demonstra clar dacă într-adevăr acolo ar fi fost înmormântat cu adevărat Iisus Hristos. Scepticii și agnosticii nu au crezut nici în momentul în care mormântul lui Hristos a fost deschis pentru restaurare că acela ar fi fost locul cu adevărat.
Printre cei care au relatat despre fenomenele misterioase ce se întâmplau în jurul mormântului, s-a numărat și o jurnalistă franceză. Marie-Armelle Beaulieu, redactor-șef al revistei Terre Sainte, a primit permisiunea de a vizita site-ul, fiind singurul jurnalist acceptat. Aceeași jurnalistă, după ce a fost deschis mormântul lui Iisus Hristos și arheologii au scos la iveală piatra pe care se presupune că Iisus ar fi fost întins, a declarat:
”Aș fi încântată dacă un expert științific ar dovedi că această piatră este într-adevăr locul în care s-a odihnit Hristos. Dar chiar dacă s-ar dovedi contrariul, ar fi totuși un semn al Învierii.”, declara jurnalista franceză.
Ținând cont de relatările echipei de arheologi, jurnalista s-a declarat reticentă cu privire la zvonurile asociate cu presupusul „parfum dulce”. În contra-punct, primul arheolog care a deschis parțial mormântul în 1809, Nikolaos Komnenos, menționa în jurnalul său despre acea „aromă dulce”.
Au existat oameni care au clamat sugestia colectivă și manipularea maselor când vine vorba de aceste fenomene. Dar relatările separate a echipelor de muncitori și arheologi din 2016 au schimbat, în cele din urmă, optica asupra a ceea ce se întâmplă la mormântul lui Iisus Hristos.