După o zi de caniculă, ne așteaptă fenomene specifice instabilității atmosferice. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări tip nowcasting de intensificări de vânt, ploi și furtuni, valabile până luni, 31 iulie, la ora 10:00. Cu ce ne vom confrunta în următoarele ore.
Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele ore. Reprezentanții ANM au emis o avertizare de tip nowcasting de cod galben de intensificări de vânt și instabilitate atmosferică până luni, 31 iulie, ora 10:00, așa cum arată și harta încărcată în galeria acestui material.
Astfel, în regiunile Banat, Crișana și Transilvania pe timp de zi, și spre seară și în timpul nopții în Oltenia și Moldova, instabilitatea atmosferică va fi intensă. Rafalele de vânt vor sufla cu putere mai mare, atingând viteze de până la 70 de kilometri pe oră în general.
În unele teritorii, vântul va lua și forma vijeliilor, ce vor fi însoțite de averse torențiale, descărcări electrice și grindină, izolat. Cantitățile de apă vor atinge, prin acumulare, 25 de litri pe metrul pătrat și, izolat, 40 de litri pe metrul pătrat.
Te-ar putea interesa și: Planeta se ”topește” din cauza încălzirii globale. Elena Mateescu, despre prognoza meteo din august 2023
„Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării”, a mai transmis ANM.
O altă avertizare tip nowcasting, de această dată una privind un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale, a intrat în vigoare tot duminică, 30 iulie, și este valabilă până luni, 31 iulie, la ora 10:00.
În intervalul amintit, local în zonele de munte, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade în care se vor manifesta ploi. Precipitațiile vor avea și caracter torențial, potrivit meteorologilor, și vor fi însoțite de descărcări electrice frecvente.
Rafalele de vânt se vor intensifica, de asemenea, atingând peste 80 de kilometri pe oră și, uneori, luând și forma vijeliilor. Este posibil ca în regiunile amintite să plouă și cu grindină.
Te-ar putea interesa și: Ce s-ar putea întâmpla cu orașul București în 50 de ani. Anunțul care îi îngrijorează pe români
În intervale scurt de timp, de la una până la trei ore, sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 40 de litri pe metrul pătrat și, izolt, peste 60 de litri pe metrul pătrat.