Fenomene bizare în România. Cod galben la munte, dar vreme caldă în București

Fenomene bizare în România. Cod galben la munte, dar vreme caldă în București
ANM a emis avertizare de Cod Galben de ceață și chiciură

Suntem încă în perioada de iarnă, dar ANM vine cu vești bune, cel puțin pentru bucureșteni. În restul țării, mai ales la munte, ANM a emis o avertizare de Cod Galben pentru cel puțin două județe. Pentru aceste zone se anunță ceaţă care determină scăderea vizibilităţii. Se mai anunță că, ocal sub 200 m, și izolat sub 50 m, vor apărea și depuneri de chiciură ce vor favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului.

ANM a emis avertizare de Cod Galben de ceață și chiciură

ANM a emis în această dimineață o nouă avertizare de Cod Galben și vremea rea pentru cel puțin două județe. În afară de asta, în zona montană, ANM spune că vremea se va înrăutății, aducând chiar ninsori abundente, în următoarele zile. Conform prognozei emise pe 31 ianuarie, în prima parte a lunii februarie, maximele for fi între -7 și -1 grad. Valorile minime pentru această perioadă sunt cuprinse între -12 și -6 grade. Temporar va ninge în fiecare zi.

Avertizarea de Cod Galben de astăzi vizează două județe din vestul țării, aici ANM anunțând posiblitatea apariției ceții, a chicuieri, dar și a formării de ghețușuri. Fenomenele sunt anunțate în mai multe localități din aceste două județe, după cum urmează:

  • Județul Cluj: Cășeiu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Cuzdrioara, Câțcău, Vad;
  • Județul Bistriţa-Năsăud: Beclean, Șintereag, Braniștea, Petru Rareș, Uriu, Ciceu – Mihăiești.

„Vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80-100 de km/h, va fi viscol, zăpada troienită și vizibilitatea redusă. Această atenționare meteorologică cod galben a intrat în vigoare în această dimineață la ora 10:00. Codul își menține valabilitatea până mâine, sâmbătă, la 08:00.

Astăzi, pe arii restrânse, intensificări ale vântului vor fi și în zone mai joase de relief din Transilvania și Oltenia, cu viteze de 45-55 km/h.”, anunță Oana Catrina, meteorolog ANM.

Conform prognozei, avertizarea de Cod galben este valabilă până la ora 08:00, mâine, pe 5 februarie 2022.

Vreme caldă în București în acest final de săptămână

Deși suntem în prima parte a lunii februarie, în București ANM anunță temperaturi mai ridicate, pentru perioada în care ne aflăm. Valorile termice pentru zilele de 4, 5 și 6 februarie se vor situa între 6 și 9 grade, cu cer senin, soare și cu foarte puțin vânt, vineri și sâmbătă. Duminică, în schimb, mai spune ANM , vântul va avea ceva intensificări.

„În mod normal, în Capitală, în această perioadă ar trebui să se înregistreze cam 2-3 grade. Sâmbătă, spre exemplu, vor fi 7-8 grade, iar duminică chiar 8-9 grade în centrul orașului. Nu vor fi precipitații, cerul va fi mai mult senin.

Singurul fenomen de semnalat în zona Capitalei în weekendul ce urmează, mai exact duminică, vor fi intensificările temporare ale vântului, la rafală urmând a se înregistra viteze în general de 45-55 km/h.”, mai anunță Oana Catrina, meteorolog ANM.

Deși cu restricții, Bucureștiul ar putea avea străzile pline și în acest weekend, având în vedere că va fi ceva mai cald.