De ceva timp, un fenomen periculos se petrece în zona Bucovinei. Dintr-un munte în care se află o mină închisă de către autorități iese apă albastră. Cum era de așteptat, acest lucru i-a speriat tare pe localnici de aici. Ce se întâmplă de fapt și de ce are apa această culoare, vă spunem noi în continuarea acestui articol.
După cum spuneam, în zona respectivă a fost o mină de cupru, însă aceasta a fost închisă pe motivă că nu ar mai fi minereu. Totuși, se pare că acest lucru nu este adevărat, ținând cont că apele care ies din munte sunt albastre, adică oxid de cupru, scriu cei de la Monitorul de Suceava. Din galerii se scurg ape ce conține diferite substanțe chimice, aduse din munte și vărsate în apele de la suprafață.
Se pare că fenomenul se petrece de mai mulți ani, însă pare că nimeni nu observă această poluare. În urmă cu un an de zile, Dan Andronic, un fost miner cu experiență de mulți ani în domeniu, spunea într-o postare următoarele:
„Ia uite cum curge cupru în jos, iar băieții cu ochi albaștri spun că nu mai este cupru și au închis Leșu Ursului. Ăsta e oxid de cupru. Vă dați seama cam ce concentrație de oxid de cupru este? Uite, pietrele sunt albastre. Și băieții au închis mina, să nu aibă oamenii de lucru. La cât de scump e cuprul acum au închis mina. Hoți, mincinoși! Uite cum sunt pietrele colorate, zici că e albastru de Voroneț”.
Fostul miner susține că, la un moment dat, chinezii au venit în această zonă și s-au arătat interesați de reluarea exploatării de cupru. Cu toate acestea, unele dintre utilaje erau furate, altele nu funcționau, clădirile erau vai și amar, așa că investitorii au renunțat la idee.
„E o galerie de cercetare și acum 3-4 ani când am descoperit-o așa curgea, între timp văd că s-a mai albit din cauza precipitațiilor. E o concentrație foarte mare de cupru. Aici nu s-a exploatat, ci s-a început din vârful muntelui, cu galerii de coastă și apoi trebuia să se ajungă aici, numai că a venit Revoluția și s-a închis totul”, a declarat Dan Andronic, conform Monitorulsv.ro.
După cum spune fostul miner, galeria din care se scurge apa are o lungime de peste doi kilometri. El a lucrat și aici, așa că știe foarte bine galeriile.