Fenomen meteo bizar în august 2023. Specialiștii au emis cod galben, ce se întâmplă la jumătatea lunii

de: Ștefan R. Apostol
14 08. 2023

În timp ce părți importante din Europa se confruntă și la această oră cu incendii masive de vegetații, ANM vorbește de un fenomen meteo bizar în august 2023. Citește mai departe și află de ce specialiștii au emis cod galben, și ce se întâmplă la jumătatea lunii.

Fenomene extreme în Europa și restul lumii

Deși specialiștii au pus pe seama El Nino noile fenomene meteo extreme, ceea ce ridică gradul de alarmă, atât în Europa, cât și în restul lumii, sunt incendiile de vegetație declanșate ca urmare a valorilor termice extrem de ridicate.

Așa cum relatează presa americană, de exemplu, incendiile din Hawaii, sunt considerate cel mai devastator incendiu din SUA din ultimul secol.

Vezi și: Alertă meteo în Europa. Fenomene extreme foarte periculoase. Meteorologii se așteaptă chiar și la tornade

Conform datelor recente, catastrofa a ucis cel puțin 93 de persoane în incendiul care a mistuit orașul istoric Lahaina de pe insula hawaiiană Maui, iar oficialii au avertizat că efortul de a găsi și de a identifica morții se află încă în stadii incipiente.

Cel mai devastator incendiu din insulele Hawaii

Între timp, furia față de răspunsul guvernului la cel mai mortal incendiu de vegetație din istoria recentă a SUA este în creștere.

Locuitorii au ridicat întrebări cu privire la diferite aspecte ale răspunsului guvernului, de la avertismentele din timpul infernului până la distribuirea ajutoarelor în zilele care au urmat.

În condițiile în care sute de persoane sunt încă dispărute, guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, a avertizat că este posibil ca numărul morților să crească.

Vezi și: Meteorologii trag un semnal de alarmă. Nivel record al concentrației de dioxid de carbon din atmosferă

Operațiunea de salvare, a declarat Green, a schimbat accentul pentru a se concentra pe ”pierderea de vieți omenești”.

În toate insulele hawaiiene, oamenii așteptau vești despre cei dragi lor. Șeful poliției din Maui, John Pelletier, a declarat că eforturile de căutare printre ruinele în flăcări au fost dificile.

Avem o zonă pe care trebuie să o stăpânim, care are cel puțin 8 km pătrați, și este plină de cei dragi ai noștri„, a declarat el în timpul unei conferințe de presă sâmbătă.

ANM anunță un fenomen meteo bizar în august 2023

Se pare că nici România nu scapă de fenomene bizare, sau cel puțin un fenomen meteo bizar în august 2023, conform informațiilor furnizate de ANM.

Conform meteorologilor, acest fenomen bizar a început de duminică dimineața, când a fost emis  codul galben de ceață densă, iar în unele judete și la această oră este vizibilitatea redusă.

Vezi și: Vremea o ia complet razna: vânt puternic, ceaţă şi polei. Ce judeţe sunt vizate de codul galben

De exemplu, în județul Harghita, fenomenul de ceață era anunțat, iar scăderea vizibilității era sub 200 de metri, iar pe anumite porțiuni chiar sub 50 de metri.

Acest fenomen meteo bizar se menține și astăzi în anumite zone din țară, iar ANM atrage atenția asupra modului de circulație pe aceste porțiuni. Așa că mare atenție la drum!