03 ian. 2025 | 10:50

Femeile se pot pensiona anticipat în 2025 în condiții mai avantajoase. Ce prevede noua lege a pensiilor

News
Femeile se pot pensiona anticipat în 2025 în condiții mai avantajoase. Ce prevede noua lege a pensiilor
Cum se pot pensiona anticipat femeile în 2025

Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare în toamna anului trecut, aduce vești importante pentru femeile din generația „decrețeilor”. Peste 212.000 de femei născute în 1967, anul ce a urmat Decretului lui Nicolae Ceaușescu privind interzicerea avorturilor, vor putea beneficia de pensionare anticipată fără penalizare, dacă îndeplinesc anumite condiții.

Impactul istoric al Decretului 770

În urma Decretului din 1966, România a înregistrat un adevărat boom demografic. În anul 1967 s-au născut peste 526.000 de copii, aproape dublu față de anul precedent. Dintre aceștia, 212.556 au fost de sex feminin. Anul următor, 1968, a continuat acest trend, cu peste 512.000 de nașteri, dintre care 212.199 au fost fete.

Acest val de nașteri a generat generația cunoscută sub numele de „decreței”, un segment semnificativ al populației care acum se apropie de vârsta pensionării.

Pensionarea anticipată: cine poate beneficia?

Noua legislație permite femeilor să se pensioneze anticipat cu până la cinci ani mai devreme decât vârsta standard, stabilită în prezent la 63 de ani. Astfel, femeile născute în 1967 care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani pot solicita pensionarea anticipată încă din vara anului 2025, fără a suferi penalizări financiare.

Un exemplu concret este cel al unei femei născute în luna iunie 1967, care va putea să iasă la pensie anticipată începând cu luna august 2025, sau să opteze pentru pensionarea standard în august 2030, la vârsta de 63 de ani și 2 luni.

Ce schimbări aduce noua lege?

Comparativ cu vechea legislație, noua lege a pensiilor prevede condiții mai accesibile pentru pensionarea anticipată. Dacă anterior era necesar un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani pentru a beneficia de acest tip de pensionare fără penalizare, acum cerința a fost redusă la 40 de ani. În cazul în care stagiul de cotizare este între 35 și 40 de ani, penalizarea aplicată pensiei anticipate a fost, de asemenea, diminuată de la 30% la un maxim de 24%.

Beneficii pentru mamele care au crescut copii

Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere suplimentară a vârstei de pensionare. Pentru fiecare copil crescut, vârsta standard de pensionare se reduce cu șase luni, până la un maximum de 3 ani și 6 luni. Aceeași reducere se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți timp de cel puțin 13 ani.

Etapele viitoare ale vârstei de pensionare

Legislația prevede o creștere treptată a vârstei de pensionare pentru femei, de la 63 de ani în prezent, la 65 de ani până în anul 2035. Creșterea se va realiza prin adăugarea a câte o lună la fiecare două luni calendaristice, începând din 2030.

Documentele necesare pentru solicitarea pensiei

Pentru a aplica la pensionarea anticipată, solicitantele trebuie să pregătească un set de documente care include, printre altele, carnetul de muncă, acte de stare civilă, adeverințe privind vechimea în muncă și condițiile speciale de muncă, precum și acte ce dovedesc contribuțiile sociale.

Un pas înainte pentru generația „decrețeilor”

Noua lege a pensiilor reprezintă o schimbare semnificativă, oferind mai multă flexibilitate generației de femei care au contribuit substanțial la forța de muncă a României. Pentru mulți dintre „decreței”, aceasta este o oportunitate de a se retrage din activitate mai devreme, beneficiind de o pensie echitabilă, fără penalizări financiare.

Astfel, vara anului 2025 va marca un moment important pentru cei născuți sub semnul Decretului 770, reafirmând necesitatea unor politici sociale care să țină cont de particularitățile fiecărei generații.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Testul de inteligență care face furori în startul anului 2025! Doar geniile găsesc omul din viitor prezent în fotografie, în doar 6 secunde
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Incredibil! Cine îl susține pe Călin Georgescu. Haos total pe scena politică
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Sobe interzise! Ordin pentru cei care și-au montat soba înainte de 2010. Devin ilegale din 2025
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
RĂSTURNARE privind VIITORUL PREȘEDINTE! S-a AFLAT de ABIA ACUM viitorul CANDIDAT!
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro