Femeile ar putea primi o zi liberă pe lună. Care este condiția noului proiect: „Activitatea lor e vizibil influenţată”

Femeile ar putea primi o zi liberă pe lună. Care este condiția noului proiect: „Activitatea lor e vizibil influenţată”
Femeile ar putea primi o zi liberă pe lună. Care este condiția noului proiect: „Activitatea lor e vizibil influenţată”

O companie din Franța acordă femeilor lunar concediu de menstruație, aceasta fiind principala cauză pentru care doamnele lipsesc de la muncă acolo. Proiectul este tot mai aproape să devină realitate în Uniunea Europeană. Medicii din România încurajează ideea.

Femeile ar putea primi o zi liberă pe lună pe perioada menstruației. „Activitatea lor este vizibil influențată”, spune un medic ginecolog

Femeile pot primi o zi de concediu în fiecare lună pe perioada menstruației. Proiectul este aproape de a prinde rădăcini în Uniunea Europeană. De la 1 ianuarie, o companie din Franța le lasă acasă pe angajate într-una din zilele din lună în care se confruntă cu dureri, oboseală și stres. Acesta este și principalul motiv pentru care doamnele absentează de la muncă, între 30 și 50% din cazuri. Medicii noștri, de asemenea, îmbrățișează conceptul.

„Am păţit ca de foarte multe ori, femeile să ne solicite concediu medical adica refuză să desfăşoare o activitate în acele condiţii de durere, pentru că îşi dau seama că nu pot să desfăşoare activitatea normală, aşa cum ar trebui să o facă şi o fac în celelalte zile. Trebuie să le luăm foarte serios în considerare şi să credem pe deplin ceea ce spun femeile, pentru că într-adevăr, activitatea pe care o desfăşoară, este vizibil influenţată.

Ciclul menstrual se instalează la o vârstă din ce în ce mai tânără. Avem fetiţe, adolescente, domnişoare, la 10-11-12 ani. Foarte multe dintre ele prezintă o durere extraordinar de mare, exacerbată, de-a dreptul recurg la antiinflamatorii şi antalgice pentru a-şi desfăşura activitatea”, a explicat Carina Marius, medic primar obstetrică ginecologie.

Angajatorii reflectează 

Pe de altă parte, ideea poate fi greu digerată de patroni, deoarece ar pierde bani dacă le plătesc pe femei când ele nu muncesc. Iar dacă luăm în considerare unele studii, care arată că reprezentantele frumosului lucrează mai mult decât bărbații, pagubele sunt cu atât mai mari în ochii angajatorilor.

„Fiind femeie antreprenor, vă dați seama că gândesc din punctul de vedere al unei femei aș înțelege legea și aș fi de acord cu ea. Merg pe ideea de a-i da liber, decât să ții persoana aia și să nu fie aptă de muncă.

Dacă vorbim de funcția de ospătar, categoric că acolo este foarte important să te simți bine pentru că jumătate, să zic, din fișa postului ține de atitudinea ospătarului. Adică trebuie să fii zâmbitoare, trebuie să te simți bine. Cu siguranță poate, poate să îți schimbe comportamentul. Nu trebuie să existe o lege ca să poți să înțelegi un om”, a declarat Oana Iliescu, proprietar lanț de restaurante.