Felul de mâncare pe care Nicolae Ceauşescu îl cerea mereu la masa de Revelion. Nu trebuia să lipsească: „Era vai şi amar”

de: Ioana Bucur
29 12. 2023

După mai bine de trei decenii de la momentul Decembrie 1989, noi detalii inedite despre viața dictatorului ies la lumină, chiar și despre preferințele sale culinare. S-a aflat care era felul de mâncare pe care Nicolae Ceauşescu îl cerea mereu la masa de Revelion, ce nu avea voie să lipsească din meniul de sărbătoare.

„Nu le plăceau”

În timp ce românii înfruntau frigul, stând la cozi uriașe în speranța că vor putea să cumpere ingredientele necesare pentru preparatele tradiționale de Crăciun și Revelion, familia dictatorului nu avea astfel de probleme.

Cu toate că soții Ceaușescu s-ar fi putut delecta cu mâncăruri rafinate, la care locuitorii țării nici nu ar fi îndrăznit să viseze, preferințele lor erau cu totul altele. Nepoata dictatorului a făcut o serie de dezvăluiri surprinzătoare:

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau”, povesteşte nepoata lui Nicolae Ceaușescu, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

Te-ar putea interesa și: Nu a condus niciodată o Dacia, îi displăcea teribil. Cum a ajuns Nicolae Ceauşescu să meargă pe ultimul drum cu maşina autohtonă

Care este preparatul pe care Nicolae Ceauşescu îl cerea mereu la masa de Revelion

Din meniul de sărbători nu puteau lipsi niciodată mâncăruri tradiționale precum friptura, puiul la ceaun, piftia, salata de boeuf.

Felul de mâncare pe care Nicolae Ceauşescu îl cerea mereu la masa de Revelion, „marea lui pasiune” era un preparat ce a devenit, cu anii, sinonim cu sărbătorile de iarnă: sarmalele. „Dacă lipseau, era vai și-amar”, punctează fiica fratelui mai mare al dictatorului.

Foto: Profimedia

„Marea lui pasiune”

Fostul lider comunist iubea și mâncărurile pe bază de pește – ciorba de peşte, plachia şi saramura.

„Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, adaugă aceasta.

An de an, familia Ceaușescu petrecea noaptea de Revelion în casa din Bulevardul Primăverii, unde se organiza „o petrecere tradițională cu mâncare multă și veselie”.

Te-ar putea interesa și: Ultimele fotografii cu Nicolae şi Elena Ceauşescu în viaţă: uimirea se citeşte pe chipul lor. Decembrie 1989 şi finalul celor doi