Radu Anton Roman a dezvăluit în lucrarea lui culinară, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată în anul 1998, o rețetă specială de fasole cu ciolan pentru Ziua Națională a României, ce urmează să fie celebrată pe 1 decembrie. Lista ingredientelor și modul de preparare al acestui fel de mâncare.
Secretul care adaugă savoare fasolei cu ciolan
Gazetarul Radu Anton Roman, care s-a dedicat și domeniului culinar, a publicat în anul 1998, la editura Paideia una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti. În „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” găsim și tradiționala rețetă de fasole cu ciolan pentru 1 decembrie.
„E o operă de talie mondială”, a notat Radu Anton Roman în cartea lui de bucate.
Bucătarul a dezvăluit și care este secretul unui gust desăvârșit al acestui fel de mâncare. În preparat se adaugă miere și oțet, ingrediente ce trebuie lăsate și ele să fiarbă în preparat. În plus, una dintre cărnurile gătite este pastramă afumată gâscă, care schimbă cu totul aroma preparatului.
„Spre Arad, la toată mâncarea se mai adaugă ceva: 1 lingură de miere și un pahar de oțet, combinație dulce-acră care fierbe și ea măcar o jumătate de oră. Sosul nu trebuie niciodată să pară că udă, ci că unge boabele de fasole”, a dezvăluit Radu Anton Roman în cartea de bucate.
Lista ingredientelor de care ai nevoie
- 300 g pastramă afumată gâscă
- 200 g costiță afumată
- 300 g cârnăciori de porc afumați
- 1 lingură untură gâscă
- 1 ciolan afumat de porc 500 g
- 2 linguri măduvă
- 1 ardei gras
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 foi dafin
- 3 legături mărar
- 1 legătură tarhon
- 1 pahar vin alb dulce
- 200 ml bulion gros de roșii
- 5 căței usturoi
- 1 linguriță paprika
- 1 lingură pastă ardei
- piper boabe
- 1 kg fasole albă cu bob mare
Rețeta lui Radu Anton Roman de fasole cu ciolan
- Se pune fasolea la înmuiat în multă apă rece și se lasă astfel peste noapte.
- Se pun ciolanul, pastrama și fasolea la fiert, în 3 litri de apă, alături de piper și paprka.
- Se taie cârnații și costița în bucățele mici, care să poată fi mestecate cu ușurință.
- Se curăță, se spală și se toacă sau rad ceapa, ardeiul și morcovii.
- Se curăță, se spală și se toacă usturoiul sub formă de pastă, la fel și tarhonul.
- Se scoate ciolanul de la fiert după circa o oră și un sfert și se lasă la răcit.
- Se pun la fiert, jumătate de oră, în fasole: ceapa, morcovii, ardeiul, măduva, untura de gâscă, costița, pastrama, usturoiul, tarhonul, paprica, pasta de ardei, vinul .
- Se amestecă des în mâncare, pentru ca ingredientele să nu se prindă de vas.
- Se dezosează ciolanul, se taie carnea și șoricul bucăți mici și se pun în fiertură.
- Se adaugă cârnăciorii și bulionul de roșii după jumătate de oră și se lasă la fiert 20 minute.
- Se potrivește sosul din apă fierbinte, cam jumătate litru zemă groasă la tot ce e în vas.
- Se spală, se toacă mărar și se presară peste mâncare.