Făina albă versus făina neagră. Când trebuie folosită fiecare şi care este mai sănătoasă
Făina albă versus făina neagră, ce alegem în bucătărie. Când vine vorba de făină, avem adesea de ales între variantele albă și neagră. Această decizie poate părea simplă, dar există numeroase aspecte de care trebuie să ținem cont. Făina albă versus făina neagră, care este cea mai bună alegere și ce beneficii prezintă fiecare.
Făina albă versus făina neagră, ce alegem
De obicei, când trebuie să faci o alegere între făina albă și făina neagră, majoritatea oamenilor consideră prima variantă ca fiind cea mai sănătoasă. Explicații în acest sens există o mulțime, care ne ajută să ne facem o idee despre ce să alegem.
Diferențele dintre făina albă sau făina neagră sunt multe, iar majoritatea o fac pe cea integrală să câștige teren. În ceea ce privește făina albă, are un indice glicemic crescut poate stimula producția rapidă de insulină și poate accelera absorbția zahărului în sânge (crește riscul de diabet).
Astfel, consumul excesiv de zahăr poate duce la depunerea acestuia sub formă de grăsime în organism.
Procesul de rafinare a grâului implică aditivi și pesticide alimentare (crește riscul de intoxicație sau dezvoltarea unor afecțiuni mai grave).
În cazul făinii integrale, făina integrală este produsă prin măcinarea întregului bob de grâu, menținând integritatea substanțelor nutritive din cele trei componente ale acestuia în timpul procesului de producție.
Avantajele făinii integrale sunt:
- Îmbunătățirea sistemului imunitar prin aportul de vitamine și minerale din germenele de grâu
- Promovarea unui tranzit intestinal mai rapid datorită conținutului bogat de fibre
- Reducrea nivelului de colesterol, de asemenea, datorită conținutului de fibre
- Furnizarea unei surse semnificative de antioxidanți
La ce poate fi folosită făina albă
Din păcate, făina albă este destul de săracă din punct de vedere nutrițional. În timpul procesului de rafinare, multe vitamine și minerale sunt eliminate, lăsând în urmă doar carbohidrați și calorii. Cu toate acestea, este foarte folosită în pregătirea prăjiturilor.
Te-ar putea interesa și: Făina de insecte, interzisă în aceste produse, în România. Legea a fost adoptată, românii pot răsufla liniştiţi
Făina albă este principalul ingredient în prepararea pâinii albe, a chiflelor, a prăjiturilor și a biscuiților. Aceasta ajută la dezvoltarea structurii și a elasticității produselor de patiserie, dându-le o consistență moale și pufoasă.
Făina albă este folosită adesea pentru a înveli alimente precum pește, carne sau legume înainte de prăjire. Aceasta creează o crustă crocantă și aurie în timpul procesului de gătire.
Făina albă este folosită pentru a face bazele pentru deserturi, cum ar fi tarte, plăcinte și clătite.
Făina albă este ingredientul principal în fabricarea pastelor, cum ar fi spaghetele, fidea și lasagna.
La ce se folosește făina neagră
Făina neagră este un ingredient cheie în fabricarea pâinii integrale. Datorită conținutului său ridicat de fibre, vitamine și minerale, pâinea integrală obținută din făină neagră este mai hrănitoare și mai sănătoasă decât pâinea albă.
Ea poate fi folosită într-o varietate de rețete pentru a îmbogăți valoarea nutrițională a preparatelor, pentru a încuraja o alimentație mai sănătoasă și pentru a aduce o varietate de arome și texturi în preparatele culinare.
Făina neagră poate fi utilizată pentru a produce paste integrale, cum ar fi spaghetele și fideaua. Aceste paste au un gust bogat și o textură mai densă decât pastele obișnuite din făină albă.
Făina neagră poate fi folosită pentru a crea deserturi sănătoase și nutritive, precum tarte integrale, biscuiți și prăjituri cu un conținut ridicat de fibre și vitamine.