Facturi la curent și gaze mai mari pentru români în iarna asta? Mesajul important pe care ministrul Energiei a ținut să-l transmită

de: Ștefan R. Apostol
18 10. 2021

În ultimele zile, în Parlament, s-au discutat proiecte de amendamente pentru a plafona prețurile la gaze și energie. Problema nu sunt amendamentele în sine, ci momentul în care ar putea intra în vigoare. Analiștii din piață spun că, deși bine-venite, aceste plafonări s-ar face la o valoare triplată, față de ceea ce era în urmă cu 6 luni. Cu toate astea, ministrul interimar Virgil Popescu garantea astăzi că nu vom plăti mai mult. Realitatea, însă, arată cu totul altceva, în raport cu declarațiile ministrului.

Criza energetică a Europei. România suferă și ea

Actuala criză a prețurilor la gazele naturale și energia electrică a luat Uniunea Europeană pe nepregătite. Conduse de cererea internațională în creștere și de o redresare economică bruscă, prețurile gazelor naturale au crescut constant.

Situația a devenit și mai îngrijorătoare după citirea din septembrie a inflației din zona euro. Aceasta a surprins observatorii după ce a atins 3,4 la sută,  departe de obiectivul de  2%. Inflația pentru prețurile energiei a depășit 17%.

Situația a devenit la fel de incertă și greu de gestionat și în România, unde prețurile au explodat în ultimele 6 luni. Guvernul Cîțu emitea o ordonanță de compensare a facturilor, dar analiștii din piață spun că nu este suficient.

După demiterea guvernului, PSD a inițiat un proiect de lege privind plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Din păcate și aici este o problemă, de altfel reală. Analiștii din piața de gaze și energie spun că, bine-venite, aceste plafonări s-ar face la o valoare triplată, față de ceea ce era în urmă cu 6 luni.

Virgil Popescu dă garanții că nu vom plăti mai mult

Declarațiile de astăzi ale ministrului interimar de la energie, Virgil Popescu, par a fi granția unei ierni fără facturi mari. Din păcate realitatea este cu totul alta, existând deja majorări de chiar 100% în anumite cazuri.

Nu mai punem la socoteală facturile emise cu valori extreme, unele chiar de peste 20.000 de lei, în condițiile în care consumatorii nu aveau cum să folosească atât de multe gaze sau să consume extrem de multă energie electrică. Cu toate astea, Virgil Popecsu declară:

„Românii nu vor plăti în această iarnă mai mult decât au plătit în iarna trecută. Acesta este mesaj clar la energie electrică (…) Unii chiar plătesc mai puțin dacă au contract cu o companie care are contract fix.

Este un mix între compensare și plafonare. Eu le mulțumesc colegilor de la PSD că au votat această plafonare, că probabil au realizat acest lucru, că dând jos compensarea, ajungem la același lucru. La gaze naturale este la fel”, a declarat Virgil Popescu.

Semnături de susținere PSD

Conform unui comunicat emis de PSD astăzi, peste 170.000 deromâni ar fi semnat o petiție de susținere a proiectului depus de PSD în Parlament pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie.

„Numărul mare de oameni din toate zonele țării care s-au alăturat acestei campanii, în numai două săptămâni, arată gradul uriaș de suport public al măsurilor inițiate de PSD. Credem că acest fapt trebuie să fie un semnal clar pentru parlamentarii tuturor partidelor la dezbaterile de luni, din Senat, privind așteptările populației față de acest proiect extrem de important pentru milioane de români.

Proiectul PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta. Astfel, în cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh.

În cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei/Mwh, față de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh. Soluțiile PSD produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor. De asemenea, varianta PSD este net superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowattului de 1,01 lei, în vreme ce în varianta noastră, kilowattul va costa doar 0,67 lei.”, se spune în comunicatul PSD de astăzi.