Factura inimaginabilă pentru un român tratat de covid. Explicația absurdă a spitalului

Factură fabuloasă pentru un bolnav de coronavirus

Singurul pacient infectat cu coronavirus din Câmpina, județul Prahova, s-a externat zilele trecute, însă odată cu externarea a văzut și cât au costat cele 7 zile de spitalizare, iar șocul a fost mai mare decât la aflarea veștii că este pozitiv cu coronavirus.

Factură fabuloasă pentru un bolnav de coronavirus

Factura pe care spitalul o va deconta de la Ministerul Sănătății pentru un singur pacient de coronavirus este una astronomică! Managerul spitalului se apără și spune că totul este legal. Astfel, pentru un singur pacient internat în luna aprilie în Spitalul Municipal Câmpina (SMC), unitate suport-COVID-19, cheltuielile de spitalizare s-au ridicat la fabuloasa sumă de 168.261,969 lei pentru şapte zile de internare. Valoarea uriaşă apare în devizul care însoţeşte documentele de externare ale unui singur bolnav.

Managerul SMC. dr. Călin Tiu spune că totul este legal, iar bolnavul nu va plăti nimic. S-a ajuns în această situaţie dat fiind că în luna aprilie, la spitalul din Câmpina au fost foarte puţin pacienţi internaţi, iar toate cheltuielile aferente unei unităţi medicale s-au împărţit la numărul de bolnavi trataţi, respectiv la unul singur, scrie adevărul.ro.

Factură fabuloasă pentru un bolnav de coronavirus
Factură fabuloasă pentru un bolnav de coronavirus

Pacientul nu va plăti nimic

”Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligaţi să ataşăm documentelor de externare şi aceste devize de plată.  Există un Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2008 care stabileşte exact cum se calculează acest deviz. Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârşit se adaugă întraga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărţită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, explică dr. Călin Tiu, managerul SMC Câmpina.

Aşa cum reiese din deviz, un pacient bolnav de COVID-19, care a stat internat şapte zile în luna aprilie în spitalul din Câmpina, a primit mâncare de 49 de lei, medicamente de 43 de lei, i s-au făcut analize de 172 de lei, iar restul până la 168.261,969 lei reprezintă ”cheltuieli aferente spitalizării”.

Bărbatul a primit mâncare în valoare de 49 de lei

”În condiţii prepandemie, acest spital externa în medie 1.000 de pacienţi pe zi. Din momentul în care SMC a fost desemnat ca spital de suport COVID-19, din spital au plecat pacienţii ne-COVID şi a existat o perioadă în care s-au pregătit circuitele, s-au creat pereţi noi, spaţii noi, timp în care nu am avut pacienţi deloc. Ulterior, pacienţii pe model suport-COVID, adică pacienţii pozitivi din spitalele de boli infecţioase care au dezvoltat suferinţe acute, au fost în număr foarte mic. Am avut şi cinci, zece pacienţi în spital.

În momentul în care acest spital şi-a plătit salariile şi cheltuielile în fiecare lună, conform legii, a funcţionat onorându-şi toate plăţile către furnizori, şi sunt o mulţime, aceste cheltuieli mari au fost raportate pe un număr mic de pacienţi şi de aici au rezultat aceste sume care sunt, într-adevăr, extrem, extrem de mari.  În afară de cheltuielile cu tratamentul şi mâncarea, în rest regăsim cheltuielile spitalului cu întreţinerea, cu personalul TESA, cu eforturile suplimentare pentru echipamentele de protecţie, cu service pentru aparatură. Toate aceste cheltuieli se regăsesc în final pe ziua de spitalizare”, a mai spus medicul Călin Tiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI