Alertă alimentară: produse contaminate cu Salmonella, retrase de urgență. Nu le consumați dacă le aveți acasă

Alertă alimentară: produse contaminate cu Salmonella, retrase de urgență. Nu le consumați dacă le aveți acasă

În ultimele luni s-au intensificat controalele la carnea de pasăre și ouăle de pasăre. ANSVSA a precizat că această măsură a fost luată ca urmare a depistării de Salmonella Enteritidis și Salmonella Typhimurium în carnea de pasăre din Polonia. Agenția a adăugat că a primit o serie de notificări de alertă prin intermediul Sistemului european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) pentru produse care au fost trimise în România.

ANSVSA scoate de pe piață produse infectate cu Salmonella

Comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, în aceeași perioadă a anului 2021 s-a înregistrat o creștere de aproximativ 40% a alertelor privind produse din carne de pasăre din Polonia, potrivit ANSVSA. De la începutul acestui an, 28 de sesizări au fost primite de România prin RASFF, privind carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella Enteritidis sau Typhimurium, au precizat oficialii români.

Cazurile de infectări cu Salmonella, depsitate încă din luna noiembrie s-au întețit, anunță ANSVSA, după ultimele controale făcute la mai multe magazine din România. În lunile septembrie și octombrie ale acestui an, pe portalul RASFF au fost înregistrate aproape 50 de rapoarte privind prezența Salmonella în produse din carne de pasăre din Polonia.

Majoritatea au fost postate de Polonia ca parte a propriilor controale oficiale, dar Franța, Elveția, Republica Cehă, Letonia și Germania au fost alte țări care au făcut notificări. Aproape jumătate dintre acestea au fost considerate neserioase, deoarece tipul de bacterie implicat era Salmonella Newport, Derby sau Infantis. Regulamentul Uniunii Europene privind carnea proaspătă de pasăre enumeră doar detectarea Salmonella Enteritidis sau Typhimurium ca fiind o cauză de neconformitate a unui produs.

Produse infectate regăsite la magazinele Penny

ANSVSA a demarat intensificarea controalelor oficiale la depozitele frigorifice, la locurile de logistică ale supermarketurilor, la unitățile de reambalare a cărnii de pasăre și la unitățile de tranșare a cărnii de pasăre, pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică. Nu este clar cât timp vor dura acestea.

Instituția a anunțat că a descoperit noi produse infectate cu Salmonella, după o serie de verificări în magazinele Penny. Produsele în cauză, spune ANSVSA, sunt pipotele de pui congelate și ficatul de pui congelat, fiind contaminate cu Salmonella enteritidis. Vor fi prelevate probe pentru a identifica orice loturi posibile de carne proaspătă de pasăre contaminată cu Salmonella Enteritidis sau Typhimurium. Acestea vor fi analizate în rețeaua de laboratoare acreditate.

ANSVSA a precizat că scopul controalelor suplimentare este de a identifica neconformitățile cu legislația privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor de consum pentru a se asigura că aceste produse destinate consumului uman nu prezintă un risc pentru sănătatea populației.