În urmă cu aproape 100 de ani, industria județului Brașov se baza pe mai multe segmente, printre care și una din cele mai vechi fabrici de cărămizi, cunoscută sub numele de fabrica de cărămidă ”Răsăritul”. Astăzi întregul complex a ajuns într-o degradare avansată, dar conform informațiilor de ultimă oră s-ar părea că lucrurile se vor schimba. Este vorba de o investiție de milioane de euro în locul clădirilor abandonate de aici. Citește mai departe și află despre ce este vorba.
Zona județului Brașov, aflată la granița dintre cele două regiuni istorice, Transilvania și Muntenia, avea să cunoască o explozie demografică și industrială în urmă cu aproape 150 de ani. De-a lungul a 14 ani, în perioada 1859-1873, aici aveau să apară aproximativ 40 de fabrici, majoritatea axate pe pielărie, pe prelucrarea metalelor, pietrei și lemnului.
Printre acestea a existat și fabrica de cărămidă ”Răsăritul”, ce avea să apară în 1896, fiind proprietatea a doi frați Schmidt, care mai dețineau o fabrică de țigle și teracotă.
După venirea comuniștilor, fabrica intra în proprietatea statului și avea să activeze ani buni și după acest moment. Dar, după Decembrie 1989, din varii motive, respectabilă fabrică a fost dată uitării, iar acm putem vorbi de clădiri abandonate, aflate într-un grad avansat de degradare.
Vezi și: Orașul unicat în țară care se ridică lângă Brașov. Este o premieră istorică pentru România
După o lungă perioadă în care nu s-a mai întreprins nimic în zonă, conform ZF.ro, în acest moment este în dezvoltare un proiect de anvergură în a transforma fosta fabrică de cărămidă într-un complex de vile, după modelul scandinav. Așadar, fabrica, abandonată de mai bine de 25 de ani, se va transforma într-un complex rezidențial.
Conform aceleiași publicații menționate, este vorba de o investiție de milioane de euro în locul clădirii abandonate, făcute de un grup dezvoltator imobiliar, ”Grand Development”, al cărui fondator este Ionuț Nicolescu, același fondator al unei alte companii, de data asta de consultanță în aceeași zonă, ”SVN România”, precum și un holding imobiliar ”Meta Estate Trust”.
Vezi și: Secretele investițiilor în imobiliare. Sfaturile prețioase de care să ții cont înainte să începi
Conform datelor, Ionuț Nicolescu, prin ”Grand Development”, va investi 12 milioane de euro în acest complex de 47 de vile, iar investitorul spune că este ”un proiect de reconversie”, și va fi numit ”Montebello Transylvania Resort”. Proiectul a început deja, iar prima fază, conform datelor, va fi finalizat în luna noiembrie a acestui an, urmând ca finalizarea definitivă să aibă loc undeva în cursul anului viitor, cel târziu în 2025. În ultimii ani, inclusiv în zona Brașov și limitrofă orașului de reședință, s-au investit sume mari în noi zone imobiliare, atât rezidențiale, cât și pe segmentul industrial și de birouri.