Fabrica din România care se închide deși funcționează din 1960. Angajații vor fi concediați
S-a aflat care este fabrica din țara noastră care se închide chiar dacă funcționează încă din anul 1960. Investitorii francezi vor să concedieze angajații, să radă fabrica de pe fața pământului, după care să vândă și terenul. Autoritățile din România poartă negocieri ca să nu se întâmple asta. Toate detaliile, în articolul de mai jos.
Francezii vor să închidă în România o fabrică care funcționează de 62 de ani. Despre ce unitate importantă este vorba
Compania franceză Tereos a semnat actul care aprobă închiderea tuturor liniilor de activitate ale fabricii de zahăr de la Luduș, inclusiv liniile de producție, ambalare și logistică. În plus, pe etape, se va începe procesul de concediere colectivă a salariaților, Consiliul de Administrație fiind împuternicit să stabilească graficul de închidere și concediere.
În plus, francezii vor să valorice/transfere activele fabricii, inclusiv prin dezasamblări sau demolări, mai scrie profit.ro. Conform primarului Ludușului, Ioan Cristian Moldovan, în zona fabricii de zahăr există 25 de hectare de teren ce vor fi scoase la vânzare de proprietarii francezi după demolarea clădirilor. Destinația terenului este exclusiv industrială, nu pot fi construite locuințe sau magazine.
Investitorul francez și-a anunțat intenția la începutul lui 2022
La începutul anului 2022, uriașul industrial francez Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde de euro, a anunțat că se gândește să renunțe la afacerea din România. Motivul ar fi pierderile mari cu care compania s-a confruntat în ultimii ani.
Fabrica era pe profit la preluarea francezilor
Fabrica de zahăr din Luduș a fost inaugurată în 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș, denumire schimbată în anul 1991 în SC Zahărul.
Aceasta este una din cele 4 fabrici de zahăr care mai există în țara noastră. Până în anii 1990, România avea nu mai puțin de 39 de fabrici de zahăr. De asemenea, la momentul preluării, Zahărul Luduș, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei.
Ministerul Agriculturii negociază menținerea activității fabricii de zahăr din Luduș
În prezent, ministerul Agriculturii încearcă să negociaze menținerea activității fabricii de zahăr. Menținerea activității fabricii este necesară în contextul în care asigură 25% din necesarul de consum de zahăr din producția internă. În plus, menținerea acestei fabrici în funcțiune este cu atât mai necesară cu cât exporturile de zahăr din Ucraina sunt grav afectate de invazia Rusiei.
Astfel, în acest an mai funcționează o singură fabrică de zahăr în România, Agrana România, care are două sucursale. Sucursala din Roman, județul Neamț, unde se procesează sfecla de zahăr și sucursala din Buzău, unde se procesează zahăr brut din trestie de import.