18 mart. 2024 | 13:02

Fabrica din România care reia producția. Angajații vor reveni la muncă, ce s-a întâmplat

News
Fabrica din România care reia producția. Angajații vor reveni la muncă, ce s-a întâmplat
Fabrica de lactate se redeschide

Una dintre cele mai mari fabrici din România își reia activitatea de astăzi, după ce a fost suspendată în urmă cu un an pentru o perioadă de trei ani. Sute de angajați vor reveni la muncă mai devreme.

Lactate Natura reia producția

Producătorul de lapte și brânză Lactate Natura își reia producția mult mai devreme. Inițial, reprezentanții fabricii au decis, în urmă cu un an, suspendarea activității pentru o perioadă de trei ani, din cauza comenzilor mici.

Mai mult, compania scoate la vânzare prin licitație competitivă un teren, clădiri și bunuri mobile, utilaje specifice unei fabrici de lactate la un preț de 9,5 milioane de lei.

Terenul are o suprafață de 8.288 de metri pătrați, cu o suprafață construită la sol de 3.270 mp, având edificate 7 corpuri de clădire. Lactate Natura a fost lansată în anul 1991 prin preluarea patrimoniului fostei întreprinderi de Industrializare a Laptelui Dâmbovița.

Este cea mai mare fabrică de prelucrare a laptelui din județul Dâmbovița. Are o tradiție de mai multe de 50 de ani, având colaborări cu mai mulți fermieri din zona de sud a țării.

Fabrică unică din România, reintrodusă în circuitul economic

O fabrică unică din România este reintrodusă cu succes în circuitul economic. Este vorba despre singurul loc unde se poate produce compost special pentru ciuperci. Aceasta se află în localitatea Axinte, iar acum, fermierii nu mai sunt nevoiți să importe materialul necesar culturii din Ungaria.

Construcția a existat până acum, dar proiectul fusese abandonat. Fabrica a fost readusă la viață, iar în scurt timp va scoate prima producție la compostul pentru ciupercile Champignon.

Din cauza prețurilor mult prea mari la compostul adus din străinătate, în ultimii ani, producătorii de ciuperci au intrat în faliment.

„Compostul adus din alte țări faza a treia vorbim aici și are un preț undeva la între 185 și 200 euro pe tonă acolo, fără transport, iar transportul mai este undeva la 1.500 euro pe 20-22 tone, cât încape într-un TIR estimativ. Așa va fi undeva sub 150 euro pe toană. Să sperăm că o să avem ciuperci ieftine, să nu mai importăm”, spune Puiu Ilisei, unul dintre producători.