Expresii românești: ce înseamnă, de fapt, să îți plouă în gură. Iată de unde vine sintagma

de: Puiu Alexandru
06 06. 2019

Limba română este plină de zicale, expresii populare sau vorbe de tâlc. Sensul multora din ele este evident, dar dacă te întreabă cineva de unde provin sintagme precum ”plouă în gură” sau ”mi se face pielea de găină”, s-ar putea să te blochezi.

O parte din farmecul limbii române constă în abudența de zicale sau sintagme metaforice pe care le folosim aproape în fiecare zi. Multe dintre ele au însă și sens ad-literram, chiar dacă îți este străină explicația din spate.

”Îmi plouă în gură” nu reprezintă doar o formă prin care îți manifești admirația pentru un preparat culinar. În schimb, conform doctorilor, acea secreție de salivă din spatele zicalei este cât se poate de reală și descrie faza cefalică a digestiei.

“Ca să ne stimulăm secreția salivară, trebuie să mâncăm din farfurii frumoase, mâncarea să fie atrăgatoare, pentru că faza digestiei începe de la nivelul mental”, a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, cu referire la adevărul din spatele formulării ”Îmi plouă în gură”.

Când vezi o mâncare, o miroși sau doar te gândești la ea, aparatul digestiv intră în acțiune, sesizând creierul, printr-un stimul, să inițieze secreția abundentă de salivă. Aceeași secreție, dar de acid clorhidric, incepe in stomac. Vezica biliară se pregătește să descarce bila, iar pancreasul eliberează enzime digestive, pe de o parte si insulina, pe de altă parte.

Mi se face pielea de găină este, de fapt, o altă realitate anatomică, doar că, în limbajul popular, sensul original s-a cam pierdut. La bază, fenomenul reprodus în imaginea de mai sus este o reacție a corpului uman la frig, dar și în cazul șocurilor emoționale. Nu o dată ai văzut ceva de la care ți s-a făcut pielea găinii.

În acele momente, se declanșează un reflex pilomotor, o contracție a mușchilor miniaturali de la baza fiecărui fir de păr. Reacția absolut naturală este declanșată de hipotalamus, același care controlează digestia, temperatura corpului și emoțiile. Ca un detaliu interesant, hipotalamusul este responsabil și de secreția adrenalinei.

“Toți hormonii de stres sunt implicați in reacții adaptative. Când vine o mașină spre tine, descarci adrenalina și se modifică pragul la durere, pulsul, tensiunea și absolut tot”, a explicat dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.