Experții de la Robert Lansing Institute (RLI) aduc acuzaţii grave Dianei Șoșoacă, după ce a depus în Parlament un proiect de lege prin care a cerut anexarea de către România a unor teritorii aflate în componența Ucrainei: Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor. Reacția senatoarei.
Diana Șoșoacă a luat prin surprindere, când a cerut recuperarea „obiceiurilor și religiei”. Senatoarea a înaintat un proiect de lege pentru anexarea unor teritorii aflate în componența Ucrainei. Este vorba despre Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
Experții RLI au adus acuzații grave Dianei Șoșoacă, după ce și-a dezvăluit inițiativa legislativă. Aceștia susțin că senatoarea are legături cu serviciile secrete militare de la Moscova. Demersul româncei reprezintă cea mai recentă operațiune GRU în țara noastră, potrivit specialiștilor.
Faptul că Diana Șoșoacă a ținut să menționeze revendicările asupra Maramureșului istoric poate să sugereze, în mod indirect, că proiectul de lege pe care l-a depus a fost conturat la Kremlin, fiindcă cea care are pretenții asupra acestei regiuni, ca pate integrantă a Ținutului Secuiesc, este nimeni alta decât Ungaria, potrivit analizei RLI.
Demersul senatoarei reprezintă o copie a operațiunii mediatice pe care șeful SVR a lansat-o cu privire la presupusele planuri ale Poloniei de a anexa o parte din vestul țării aflate în război, au mai explicat specialiștii RLI. Însă operațiunea ar putea să nu se oprească aici, următorul pas fiind justificarea conflictului declanșat de Vladimir Putin.
„(Diana Șoșoacă – n.r.) a fost reperată în repetate rânduri, participând la operațiuni de dezinformare psihologică conduse de serviciile secrete militare rusești. (…)
Șoșoacă a fost acuzată în România de legături cu platforma Sputnik, afiliată serviciilor secrete militare rusești și folosită pentru a desfășura operațiuni sub acoperire și acțiuni de amestec în țările de reședință ale corespondenților săi”, au mai arătat experții RLI, amintind că platforma citată a numit-o pe senatoare „politicianul anului în România în 2021”.
Un alt argument adus de RLI în favoarea teoriei potrivit căreia Diana Șoșoacă ar colabora cu serviciile militare ruse este vizita sa la ambasadorul rus de la București, care nu ar fi avut nicio justificare reală. S-a întâmplat în luna martie a anului 2022, senatoarea fiind însoțită de alți trei parlamentari români.
Experții RLI au mai amintit și pozițiile fostei membre AUR privind retragerea României din UE, interzicerea desfășurării forțelor NATO în țară, precum și lupta împotriva restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.
Diana Șoșoacă a reacționat, în urma acuzațiilor ce i-au fost aduse de specialiștii RLI, susținând că nu are nicio legătură cu serviciile militare ruse și nici cu alte servicii secrete ale vreunui stat. Senatoarea a catalogat teoriile lansate de organizația citată drept „dezinformări”.
Te-ar putea interesa și: Ucraina intervine cu sancțiuni după ce Șoșoacă a cerut anexarea unor teritorii. Reacția senatoarei: „Cum își permite?”
„Nu știu ce înseamnă GRU și nu am nici o legătură nici cu Rusia, nici cu nu știu ce servicii ale niciunui stat, dar uitându-mă la cei care lucrează la Institutul Robert Lansing, am văzut că acolo sunt câțiva foști agenți ai serviciilor secrete occidentale. Așadar, cred că trebuie să le adresați lor întrebarea pentru ce servicii lucrează atunci când lansează asemenea enormități și dezinformări”, a transmis senatoarea, pentru G4Media.