Unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale momentului este restricționarea circulației pe timp de noapte. În urmă cu puțin timp, premierul României a anunțat că noile măsuri prevăd prelungirea cu o oră a restricțiilor privind circulația pe timpul nopții. La rândul său, expertul în Sănătate Publică, Răzvan Chercheș, face dezvăluiri neașteptate cu privire la aceste măsuri restrictive, sugerând modelul Franței.
Cu puțin timp în urmă, Florin Cîțu a explicat motivul introducerii unei noi restricții privind circulația în timpul nopții. Potrivit premierului, această limitare a interacțiunii după o anumită oră a dat rezultate bune în alte țări, în vederea evitării transmiterii comunitare a virusului.
Florin Cîțu a oferit exemplul Franței, țara în care cetățenii sunt obligați să rămână în case după ora 18:00, specificând că această metodă a dat rezultate. Noile restricții privind restricția circulației începând cu ora 22:00 va intra în vigoare duminică. Premierul se așteaptă la rezultate foarte bune, având în vedere că o parte din cetățeni este vaccinată și o mare parte dintre cei nevaccinați încă urmează să se imunizeze.
„Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin. În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români.
Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră, dacă mă întrebaţi pe mine, având în vedere contextul european”, a declarat premierul Florin Cîţu, în cursul zilei de astăzi.
Contrar declarațiilor făcute de premier, profesorul în Sănătate Publică, Răzvan Chercheș, susține că aceste noi restricții de circulație nu vor face o mare diferență, fiind doar un compromis pentru a nu distruge afacerile.
Expertul în Sănătate susține că o soluție corectă, cu rezultate vizibile, ar fi restricționarea circulației de la ora 18:00, luând exemplul Franței.
Din păcate, acest lucru ar afecta extrem de tare economia, motiv pentru care, Răzvan Chercheș afirmă că fiecare oră de restricție în plus va aduce un rezultat pe măsură.
„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat.
Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal.
Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş, potrivit Adevărul.
Potrivit specialistului, explozia numărului de cazuri este influențată de doi factori: existența tulpinii britanice, mult mai contagioasă, cât și lipsa de acțiune a forțelor de ordine în cadrul petrecerilor și evenimentelor private.