Când vine vorba de modul în care funcționează mintea umană, totul este încă un mare mister. Dar, cu ajutorul unor experimente și teste, cercetătorii au putut descoperi câteva lucruri. O dovadă a acestui lucru este și experimentul viral al unui neurolog. Acesta dezvăluie cum percepem culorile, dar și ce vedem când ne uităm la o anume imagine. Cu toate astea, se pune întrebarea, ce vezi, albastru sau verde?
Un nou test numit „Este albastrul meu albastrul tău?” dezvăluie cât de diferite, sau similare, sunt percepțiile noastre asupra culorilor în comparație cu ale tuturor celorlalți. Vorbim, așadar, despre experimentul viral al unui neurolog dezvăluie mintea umană
Experimentul a fost creat de Dr. Patrick Mineault, cercetător în neuroștiințe și AI, și specialist în iluzii optice. Conform acestuia, totul a început cu o dezbatere despre o banală pătură.
„Sunt neurolog, iar soția mea, Dr. Marissé Masis-Solano, este oftalmolog. Am avut o discuție despre o pătură din casa noastră. Eu cred că este verde fără echivoc, iar ea crede că este albastru fără echivoc”. a declarat Mineault pentru The Guardian.
Conform declarațiilor sale, cercetătorul și programatorul lucra cu noi instrumente de codificare asistate de inteligență artificială și a conceput un test de percepție a culorilor, devenit viral ulterior pe internet.
Experimentul viral constă în afișarea unui ecran cu o singură culoare, iar privitorul va trebui să stabilească cum percepe culorile. O primă întrebare este dacă utilizatorul dacă aceasta este verde sau albastră.
Culorile de pe ecran vor deveni treptat din ce în ce mai asemănătoare până când experimentul va concluziona în ce parte a spectrului se află privitorul.
„Culorile sunt adesea reprezentate în spațiul de culoare HSL (nuanță, saturație, luminozitate).
Nuanța 120 este verde, iar nuanța 240 este albastră. Testul se concentrează pe nuanțele de albastru-verde între 150 și 210.”, a explicat Patrick Mineault.
Cu toate acestea, dacă vezi o culoare pe care dorești să o identifici ca fiind undeva la mijloc, cum ar fi turcoazul, tot trebuie să alegi dacă culoarea este albastră sau verde pentru tine.
Ceea ce mai explică neurologul este că în primele experimente, a constatat că, deși este considerată o adevărată iluzie optică, răspunsurile oamenilor se grupează în jurul valorii de 175, care, întâmplător, „este aceeași cu culoarea HTML numită turcoaz”, a spus Mineault.
„Acest lucru este interesant, deoarece granița nominală dintre albastru și verde este la 180, culoarea HTML numită cyan. Aceasta înseamnă că limitele celor mai mulți oameni sunt deplasate spre a spune că cyan este albastru.”, mai explică neurologul.
Distribuția pragurilor finale ale unui utilizator se bazează pe alte persoane care au susținut, de asemenea, experimentul viral al unui neurolog, și doar cei cu un IQ de geniu au putut compara cu brio rezultatele, în comparație cu populația generală.
„Am adăugat această caracteristică, care vă arată distribuția, și care a făcut clic cu adevărat cu oamenii. Vedem aceleași culori? este o întrebare pe care filosofii și oamenii de știință – toată lumea, de fapt – și-au pus-o de mii de ani.
Percepțiile oamenilor sunt inefabile și este interesant să ne gândim că avem opinii diferite.”, a mai explicat Mineault.
Așa că, te întrebăm și noi, ce vezi în această imagine: albastru sau verde? Nu-ți face griji dacă rezultatele tale sunt foarte diferite de restul, nu este nimic în neregulă cu vederea ta.
Există mulți factori externi care pot afecta percepția, cum ar fi modelul telefonului sau al computerului, vechimea dispozitivului, setările ecranului, nodul de noapte, sursele de lumină ambientală, ora din zi și care culoare este prezentată prima.