Timp de două zile, Asociația Documentor le-a oferit vânzătorilor din piață, proiecții pe un ecran mare, în cadrul unui eveniment inedit. Din păcate, impactul nu a fost cel la care reprezentanții asociației au sperat. O mare parte din piețari au fost chiar revoltați.
După ce au mai desfășurat astfel de experimente în cartierul Blașcovici și Penitenciarul de pe strada Popa Șapcă, cei de la Documentor au organizat un eveniment asemănător și în piață. Aceștia au montat ecrane mari, iar timp de două zile, au rulat filme artistice pe care nu le putem vedea și la televizor.
Din păcate, reacția vânzătorilor în fața acestor proiecții nu a fost cea dorită. Aceștia s-au arătat deranjați, unii chiar revoltați de inițiativă. Aceștia au spus că sunt la muncă și că nu au chef de filme.
„Nu e linişte, nu ne mai înţelegem cu clienţii”.
„Lăsă-mă în pace cu filmul vostru, nu mă interesează! Hai, că am de lucru, nu am timp de prostii”.
„Nu îmi place şi gata. Nu am ce să zic altceva!”.
„Nu e pentru piaţă. Ne distrage atenţia ecranul. Important e să lucrezi, nu să te uiţi la ecran. Nu au nimerit-o!”.
Potrivit lui Florin Iepan, directorul Asociației Documentor, reacția oamenilor din piață ar putea fi obiect de studiu antropoligic. În același timp, vânzătorilor li s-a organizat și o expoziție de fotografie. Instantaneele au fost surprinse în piață de către trei fotografi din Timișoara, în urmă cu câteva zile.
„Asta e una din locaţiile grele. Aici oamenii sunt la lucru, au mai puţin timp liber, sunt oameni cu condiţie modestă, au viaţă destul de grea. În piaţă nu prea vezi lume care taie frunze la câini, aşa că e o provocare să proiectezi aici un film. Pe de altă parte, noi nici nu am vrut să invităm oameni din afara pieţei, să vină să vadă un film aici. Mi se pare interesant. Reacţiile sunt mixte. De la oameni pe care îi deranjează, că nu-i mai aud pe clienţi când le cer un kilogram de cartofi, până la oameni la care li se pare interesant. Dar e interesant, publicul acesta e mult mai dificil decât publicul de festival de film. Ăsta nu te iarnă! Ţine mai mult de antropologie ce facem noi, pentru că ne arată de fapt care este consumul real de cultură în zonele profunde ale societăţii”, a declarat Florin Iepan