Exit-poll: cum se desfășoară un astfel de sondaj, la ieșirea de la urne. Ce arată datele

Exit-poll: cum se desfășoară un astfel de sondaj, la ieșirea de la urne. Ce arată datele, sursa foto Inquam Photos-Octav Ganea

Locuitorii din sectorul 4 al Bucureștiului își aleg azi primarul și consilierii locali la alegrile locale 2020. Astfel, la Primăria sectorului 4 lupta principală se dă între candidatul PSD și cel al Dreptei. Primele estimări ale rezultatelor se vor face la ora 21 atunci când vor fi date publicității un Exit Poll Oficial.

Exit-poll: cum se desfășoară un astfel de sondaj, la ieșirea de la urne

Secțiile de votare s-au deschis de la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Astfel, la sectorul 4 lupta se dă între actualul primar, pesedistul Daniel Băluță, dar și candidata USR-PLUS-PNL Simona Spătaru. Iată lista de la sectorul 4:00.

Aici, nouă candidați sunt înscriși în cursa pentru Primăria Sectorului 4, cel mai mic număr din București:

  • Daniel Băluţă (PSD) – medic, actualul primar
  • Ştefănel Dan Marin (PMP) – politolog
  • Elena Simona Spătaru (Partidul Libertate Unitate Solidaritate) – avocat
  • Ovidiu Zară (PER) – economist
  • Vasile Negrilă (Partidul Social Democrat Independent) – jurist
  • Adrian Vlad Chiotan (ALDE) – jurist Gabriel Liviu Ispas (Pro România) – avocat
  • Simion Dan Călina (PRM) – economist
  • Constantin Titian Filip (independent) – medic
sursa foto Inquam Photos, Octav Ganea
sursa foto Inquam Photos, Octav Ganea

Cum se desfășoară un exit poll

Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Ei le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din septembrie 2020. Astfel, discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale. Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat însă detalii legate de identitate, cum ar fi numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor mai fi mobilizați mai mulți supervizori ce vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.

De altfel, casele de sondare CURS și Avangarde sunt singurii operatori acreditați de Biroul Electoral Central pentru a efectua exit-poll-uri la alegerile locale.

Datele exit-poll-urilor vor fi prezentate simultan la mai multe posturi tv și site-uri de știri, duminică la ora 21.00, imediat după încheierea votului.

În paralel însă, Biroul Electoral Central (BEC) va va prezenta date provizorii, pe măsură ce operatorii din secțiile de vot vor transmite către BEC datele din secții. Primele date provizorii vor fi transmise de BEC imediat după ora 21.00 și vor continua să fie prezentate în timp real pe site-ul oficial al Biroului Electoral Central.

De menționat este că Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a fost cumpărat în 2017 de jurnalistul Iosif Buble, fondatorul site-ului Stiripesurse.ro. Grupul de Studii Sociocomportamentale Avangarde este deținut de Marius Pieleanu.

CURS va face sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia și Arad. Avangarde va face sondaje în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia Mare. BCS va face sondaje în Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.
Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 vor fi cele de tip exit poll, de la ora 21.00. Rezultatele oficiale vor fi prezentate doar de Biroul Electoral Central, singura instituție care are dreptul să numere și să centralizeze voturile românilor

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI