EXCLUSIV. Fiica lui Vladimir Găitan, gest cutremurător lângă sicriul actorului. Ce a putut să facă Gloria la biserică
Vladimir Găitan a fost înmormântat sâmbătă pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu cu onoruri militare, inclusiv trei salve de pistol mitralieră, întrucât marele actor fusese decorat în urmă cu aproape două decenii cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.
EXCLUSIV. Unde a fost îngropat, de fapt, Vladimir Găitan
Funeraliile lui Vladimir Găitan au inclus toate practicile creştineşti tradiţionale, dar despărţirea s-a făcut fără ca cei prezenţi, circa 50 de persoane, să-l aplaude pentru ultima dată.
În schimb, fiica sa, Gloria, cea care i-a moştenit şi talentul, dar şi pasiunea pentru teatru, s-a despărţit greu de tatăl său, plângând lângă coşciugul acestuia şi îmbrăţişându-i crucea. Soţia cunoscutului actor, Margareta, stătea puţin mai încolo aşezată şi cu privirea căutând mereu ceva în gol.
Lângă cine are Vladimir Găitan mormântul
Soarta face ca Vladimir Găitan să fie înmormântat în compania altor două nume sonore ale teatrului românesc, Ion Lucian şi Emil Hossu. Dar se cuvine în plus o menţiune specială: locul de veci al lui Găitan se află la doar cinci cruci, în linie dreaptă, de mormântul lui Lucian Pintilie, regizorul ce l-a descoperit şi l-a lansat în lumea cinematografică românească, în 1968, o dată cu lansarea peliculei ‘‘Reconstituirea‘‘, considerată de mulţi drept cel mai bun film autohton al tuturor timpurilor şi în care Găitan a jucat rolul principal, deşi era încă student la actorie, alături de George Constantin, George Mihăiţă şi Ileana Popovici.
Într-un fel, cercul deschis cu mai bine de jumătate de secol în urmă, în zona Teatrului Bulandra, la etajul căruia funcţiona Institutul de Teatrul, pe atunci, şi lărgit la filmările din zona staţiunii Sinaia, s-a închis astăzi în incinta cimitirului Bellu ortodox.
Ce a spus preotul la căpătâiul lui Vladimir Găitan
‘‘Vladimir Găitan e aici printre noi. Nu-l putem vedea cu ochii noştri de carne, dar vă asigur că e aici. A suferit mult şi doar credinţa sa puternică l-a ajutat să treacă cu bine prin anii suferinţei, nu puţini la număr.
Comoara pe care ne-a lăsat-o sunt cei doi copiii ai săi, o soţie iubitoare, care de azi îmbracă haina grea a văduviei, şi filmele sale. Să-i mulţumim bunului Dumnezeu pentru omul Vladimir Găitan‘‘, au sunat cuvintele de rămas bun ale părintelui Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sf. Gheorghe cel Nou.
Vladimir Găitan a plecat împăcat cu sine
El a povestit că Vladimir Găitan a plecat împăcat cu sine şi cu lumea întreagă şi că l-a rugat să-l pomenească la fiecare liturghie, până la sfârşitul vieţii sale pământeşti, ceea ce părintele a promis că va şi face.
El l-a inclus pe Vladimir Găitan în lista românilor iluştri pe care preoţii Bisericii Sf. Gheorghe cel Nou i-au condus pe ultimul drum: Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Aurel Vlaicu, Ion Alexandru, Marin Moraru, Tamara Buciuceanu.
Cine a participat la funeraliile lui Vladimir Găitan
Alături de familia îndurerată, Margareta, soţie, Gloria, fiică şi la funeralii au participat constant circa 50 de persoane, cele mai multe fiind membri ai familiei sau prieteni apropiaţi.
La slujba religioasă de la Biserica Sf. Gheorghe şi-au făcut aparăţia şi foşti colegi ai lui Găitan, mai tineri sau mai bătrâni. Printre ei Horaţiu Mălăele, care i-a adus ca ultim omagiu un buchet de trandafiri ciclame, dar şi peste 15 minute de reculegere, şi Silviu Biriş, actor la ‘‘Naţional‘‘.