Loredan Gargalac, în vârstă de 50 de ani și singurul Executive Chef român din Marea Britanie, nu crede în emisiunile culinare difuzate de câteva dintre posturile centrale de televiziune de pe plaiurile noastre mioritice. Cu riscul de a-şi supăra colegii de breaslă, precum Cătălin Scărlătescu sau Florin Dumitrescu, chef Loredan susţine, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru impact.ro, că aceste emisiuni pot induce în eroare nu doar publicul telespectator, ci şi concurenții.
Deţinător a câtorva distincţii importante în domeniu, cum ar fi câştigarea de trei ori a Premiului de excelenţă „AA1 Rosette Award”, Loredan e de părere că “nu poţi zbura prin bucătărie, înainte de a învăţa să mergi prin bucătărie”. Loredan Gargalac a declarat pentru impact.ro:
“În meseria asta ai foarte, foarte multe de învăţat. Nu poţi spune am câştigat premiul la nu ştiu ce emisiune şi gata, de acum sunt mare bucătar. Şi, ca atare, pot să pretind din această ipostază nu ştiu câţi bani sau nu ştiu câte stele pe cer, ca să nu zic altceva. Cineva ar trebui să le spună acelor oameni că nu sunt decât nişte amatori, iar nu profesionişti”, ne-a mărturisit, în exclusivitate, singurul Executive Chef român din Marea Britanie.
Vestitul specialist a mai povestit, pentru impact.ro: “Sunt bucuros când văd că vin din urmă tineri, şi nu puţini, care doresc să-şi aleagă această meserie. E plăcut să le constaţi entuziasmul, să te bucuri de bucuria lor, de idealurile lor. Dar aproape nimeni nu le spune că nu sunt decât la începutul meseriei. Cine se face bucătar din dorinţa de a câştiga repede bani, sigur va rata întâlnirea cu această meseria şi cu frumuseţea sa”, mai adaugă Loredan Garagalac.
Loredan câştiga, în 2007, 68.000 de lire sterline pe an plus o primă trimestrială de 3.500 de lire. El spune că uneori trebuie să faci eforturi foarte mari pentru a-ți dovedi pasiunea şi rezistenţa în breaslă, stând şi 12 ore în bucătărie, săptămână după săptămână. Pasionat din adolescenţă de meseria de bucătar, Loredan Gargalac susține, pentru impact.ro, că nu se mai poate uita de ceva vreme la emisiunile româneşti de acest tip:
“Am realizat ce diferenţe există între MasterChef din România şi MasterChef din Marea Britanie. În acest din urmă caz poţi învăţa foarte multe lucruri, după fiecare emisiune, ceea ce nu pot spune despre ale noastre. Am şi azi colaboratori care vin şi mă roagă să-i învoiesc pentru a putea urmări MasterChef şi uneori o fac fiindcă ştiu că cel care-mi cere acest lucru chiar e pasionat de ceea ce face şi că va avea de învăţat ceva pentru viitorul său!”, a mai adăugat Loredan Gargalac.
Plecat de 20 de ani din România, Loredan Gargalac nu a rupt legătura cu ţara-mamă. Dimpotrivă, aici i-au rămas părinţii, dar şi fiul său, Robert, absolvent de Informatică şi pasionat de roboţi. Loredan speră să-şi convingă fiul că o carieră în Marea Britanie ar fi mult mai indicată pentru el, dar spune că cel ce va avea ultimul cuvânt e Robert. Pe de altă parte, Loredan s-a recăsătorit în urmă cu cinci ani şi își dorește să își construiască o casă în judeţul Ilfov. Din păcate, actuala pandemie de COVID-19 i-a încetinit semnificativ planurile.
Speră însă ca la anul să poate ajunge la finisajele interioare, dar şi la amenajarea unei bucătării cu totul ieşite din comun, fiindcă şi atunci când se află în vacanţă, Loredan găteşte. Pentru familie, pentru cei apropiaţi, pentru prieteni. Iar visul său rămâne acela de a-şi deschide propriul restaurant, “Chef Loredan”, poate chiar la Londra, o tentativă cu care a mai cochetat în urmă cu patru ani, dar fără a reuşi s-o şi materializeze.