EXCLUSIV Andreea Bălan încă produce bani pentru tatăl ei. Câte mii de lei încasează Săndel, lunar

Andreea Balan mai produce bani pentru Sandel Balan

Andreea Bălan ( 36 de ani) și Andreea Antonescu (38 de ani) s-au reunit, anul trecut, sub pălăria de succes ”Andre”, având în repertoriu și hit-urile vechi, de peste 20 de ani, precum ”Lasă-mă, papa, la mare!”, ”Prima iubire!” și ”Moșule, ce tânăr ești!”, reorchestrate într-o variantă modernă. Contactat de reporterii Playtech.ro, Săndel Bălan, compozitorul hit-urilor trupei ”Andre”, ne-a povestit despre succesul înregistrat și acum, în pandemie, cu aceste melodii, difuzate de toate posturile de radio. Lunar, poștașul îi sună la ușă! Iată câți bani primește Săndel Bălan, din inspirația muzicală de acum două decenii, și ce sumă colosală ar avea de recuperat de la Uniunea Compozitorilor, după ce a fost acuzat degeaba de plagiat.

Andreea Bălan încă produce bani pentru tatăl ei

Credeați că peste CD-urile trupei ”Andre” s-a așternut praful? Cântecele ”Lasă-mă, papa, la mare!”, ”Prima iubire!” și ”Moșule, ce tânăr ești!” sunt preferatele publicului, de toate vârstele, în concertele ”Andre”, formație care a revenit în show-biz, în aceeași formulă de succes, Andreea Bălan și Andreea Antonescu. Săndel Bălan, compozitorul celor 17 hit-uri ale trupei ”Andre”, ne-a povestit, într-un interviu exclusiv pentru impact.ro, despre succesul neașteptat înregistrat cu melodiile lui:

”Din drepturile de autor ale celor 17 piese compuse de mine, în urmă cu peste 20 de ani, pentru trupa Andre, cred că îmi puteam lua o vilă. Dar, nu am strâns banii, vin în tranșe, un pic de colo, un pic de dincolo. Când nu voi mai fi, drepturile mele de autor îi vor reveni în totalitate fiicei mele, le merită. Îmi vin lunar, acum, în pandemie, în jur de 500-1.000 de lei, bani bunicei. Pentru toate aceste piese, compuse mine, primesc bani de la Uniunea Compozitorilor, din difuzările la radio, iar Andreea, fiica mea, și colega ei, Andreea Antonescu, primesc de la Credidam, din aparițiile tv!”. Compozitorul Săndel Bălan se mândrește cu piesa ”Lasă-mă, papa, la mare”, versurile fiind știute de pe rost de o țară întreagă: ”Lasă-mă papa la mare/Vreau distracţie şi soare/ M-am îndrăgostit lulea/ Am aflat ce-i dragostea”: ”Melodia a fost una dintre cele mai cântate din România, mi-a adus și două contracte de mii de euro, la o reclamă pentru o firmă de telefonie mobilă. A fost chiar și coloana sonoară a unui film pentru tineret, producție Castel Film”, a mai declarat Săndel Bălan, în exclusivitate, pentru Playtech.ro.

În 1999,  Săndel Bălan a fost acuzat de plagiat:”Uniunea Compozitorilor are să-mi dea două milioane de euro din drepturile de autor pentru piesa ”Moșule, ce tânăr ești!”

Săndel Bălan a avut însă și belele, în 1999. Compozitorul a fost acuzat, atunci, de câțiva artiști din România, că piesa ”Moșule, ce tânăr ești!” ar fi de fapt un plagiat după un mai vechi cântec grecesc: ”M-au tăvalit toți pe jos, nici vorbă de așa ceva! Reprezentanții casei de discuri Roton l-au contactat pe compozitorul grec Kostas Tournas, al piesei „Izitas”, interpretată de Kathy Garby, dar omul, după ce a ascultat linia mea melodică, a menționat că nu sunt asemănări. Am pierdut foarte mulți bani, din acest scandal. Discotecile din întreaga lume au trimis către Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România (UCMR) drepturile mele de autor pentru piesă, bani pe care nu i-am recuperat nici acum, e o sumă uriașă”. A urmat un proces lung și întortocheat între Casa de discuri Roton și Uniunea Compozitorilor: ”Au să-mi dea vreo două milioane de euro, dar sunt ca și pierduți, mi-am luat gândul de la ei!”, a mai adăugat Săndel Bălan, pentru Playtech.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI