Luni, 14 decembrie va avea loc singura eclipsă totală de soare din anul 2020. Eclipsa este vizibilă în mai multe țări din America latină și anumite regiuni din emisfera sudică și are loc în după-amiaza această.
Potrivit Space.com, eclipsa totală de soare din acest an va fi vizibilă în sudul Africii, mare parte a Americii de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. Locuitorii din Europa nu o vor putea vedea. Punctul maxim al eclipsei are loc la ora României 18:13.
Eclipsele totale de soare apar atunci când luna trece în fața soarelui, așa cum este văzut de pe pământ. Când se aliniază perfect, luna acoperă în întregime soarele și provoacă o eclipsă totală, în timp ce alteori acoperă doar o parte a soarelui, aceasta fiind o eclipsă parțială.
Evenimentul va avea loc la ora României 15:33, când eclipsa va fi vizibilă, parțială, în Oceanul Pacific, la mii de kilometri depărtare de coasta de sud-est a insulelor Hawaii. Faza totală a eclipsei începe la 16:32.
Momentul maxim al evenimentului va avea loc la 18:13, ora României. Punctul de unde va fi văzută cel mai bine este la 29 de kilometri distanță de localitatea Sierra Colorada din Argentina. Eclipsă totală se va sfârși la 19:54, ora României, și va fi urmată de faza de eclipsă parțială, care durează până la 20:53.
în 2020 au fost șase eclipse (patru de lună și două de soare). Însă, eclipsa de soare din 21 iunie a fost doar parțială. În 2021 vor avea loc patru eclipse(două de soare și două de lună), potrivit Digi24.ro.
Eclipsa totală sau parțială are efecte asupra organismului. Eclipsele totale au efecte mai puternice în comparație cu cele ale eclipselor parțiale. Psihologul Hanibal Dumitrașcu și psihoterapeutul Cristian Andrei au vorbit despre gravitatea problemei pentru mediafax.ro.
Ei au explicat că pe lângă efectele de natură geofizică, ce apar fără îndoială și duc la modificări ale homeostazei echilibrului, circulația sangvină, hipertensiune arterială și posibile atacuri de panică, în cazul în care se discută despre o eclipsă parțială, problemele sunt din start mult mai reduse.
”Forța sau puterea de reprezentare colectivă pe care o au oamenii în legătură cu un asemenea eveniment poate să genereze sau să determine stările de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degrabă a modalității colective de reprezentare și al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult decât efectul propriu-zis asupra organismului uman”, a explicat Hanibal Dumitrașcu.