Avem o primă generație de elevi care anul acesta va susține Evaluarea Națională după o programă nouă, bazată pe gândirea critică și competențe. Pentru pregătirea lor, Ministerul Educației a publicat testele de antrenament, adaptate materiei după care copiii au învățat până acum. Baremele aferente acestora au fost lansate de minister.
Baremele aferente testelor de antrenament de luni pentru Evaluarea Națională 2021 au fost publicate de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație din subordinea sa.
Testele de antrenament sunt concepute pe baza noilor programe școlare și au ca obiect pregătirea elevilor pentru susținerea noului tip de examen, care are o structură distinctă de cea a examenelor de anii precedenți. Modelele sunt concepute de instituția din subordinea Ministerului Educației care elaborează și subiectele de la toate examenele naționale.
Barem Limba și literatura română;
Barem Limba română pentru minoritatea maghiară;
Spre deosebire de alți ani, copiii primesc un caiet de exerciții care se rezolvă pe baza a două texte la prima vedere. Una dintre cerințe ar putea fi: „Notează prenumele a două colege de clasă ale fetei, identificate în textul 1”. Asta înseamnă cu un copil să citească textul cu atenție și să găsească cele două prenume.
Pe măsură ce rezolvă problemele, gradul de dificultate crește și le sunt verificate inclusiv cunoștințele gramaticale. O cerință de genul ar putea fi, de pildă, să simplifice într-un număr limitat de cuvinte textul citit.
„Consider că este o provocare pentru noi, pentru a ieși din tipare. Elevilor mei cu siguranță le va pune probleme, deoarece ei nu citesc prea mult. Le cere să facă o paralelă între textul pe care îl au la examen și un text citit de ei, înainte de examen”, a spus Vali Neagru, profesor Limba română, Școala gimnazială 1 Curcani, într-o intervenție pentru Pro TV.
Trebuie menționat că testele de antrenament publicate de Minister au fost refăcute după ce în toamnă părinții nu au fost de acord cu varianta inițială care se apropia mai mult de testele PISA. Cele din urmă fructifică mai mult gândirea critică a copiilor.