Euro 2028. România va depune o candidatură pentru eveniment. Ce reguli trebuie să respecte

Euro 2028. România va depune o candidatură pentru eveniment. Ce reguli trebuie să respecte
Euro 2028. România va depunde o candidatură pentru eveniment

UEFA a deschis procedura de licitație pentru Euro 2028, iar asociațiile membre au termen până în martie 2022 ca să își declare interesul. Gazda o să fie anunțată în anul 2023.

Euro 2028. România va depunde o candidatură pentru eveniment

Candidaturile se vor lua în considerare numai pentru gazdele care vor putea asigura 10 stadioane. Cel puțin unul dintre acestea necesită o capacitate de minimum 60.000 de locuri. Un al doilea stadion trebuie să aibă un minim de 50.000 de locuri de locuri pentru spectatori, cu toate că se preferă existența a două astfel de locații.

Mai mult, se solicită și ca alte patru stadioane să aibă o capacitate de 40.000 de locuri și încă trei să fie de 30.000 de locuri.

Totodată, UEFA a spus că vor fi permise candidaturi comune, cu condiția ca țările candidate să fie compacte din punct de vedere geografic. Chiar și așa, organizaţia nu a garantat calificarea automată în competiţie pentru candidaturile comune.

„Pentru a asigura compatibilitatea cu formatul sportiv şi comercial al competiţiei, calificarea automată în competiţie a echipei (echipelor) gazdă va fi garantată doar pentru o singură gazdă sau maximum două asociaţii gazdă comune, aşa cum a fost întotdeauna implementat în trecut”, se indică într-un comunicat al UEFA.

„În cazul în care există mai mult de două asociaţii gazdă comune, calificarea automată a tuturor echipelor gazdă nu poate fi garantată şi va face obiectul unei decizii care va fi luată împreună cu deciziile privind competiţia de calificare.”

EURO 2024 va avea loc în Germania

Astfel, România, Grecia, Bulgaria şi Serbia au confirmat deja că o să depună o candidatură comună pentru turneul continental, în plus faţă de Cupa Mondială din 2030.

După ce a pierdut în faţa Germaniei drepturile de organizare a ediţiei din 2024, Federaţia Turcă de Fotbal a anunţat că o să candideze pentru ediţia din 2028. Aceasta ar fi a şasea candidatură a Turciei pentru competiţia europeană supremă, după ce în cele cinci tentative nu a avut succes. De menționat este că Euro 2028 o să se desfăşoară pe parcursul a 51 de meciuri, la care o să participe 24 de echipe.

EURO 2024 va avea loc în Germania. UEFA nu a făcut  însă referire la revizuirea calendarului competiţional internaţional în condiţiile în care FIFA a propus organizarea Cupei Mondiale din doi în doi ani.

Ideea ca România, Bulgaria, Serbia şi Grecia să organizeze Euro 2028 şi Campionatul Mondial din 2030 a fost lansată în luna noiembrie de fostul prim ministru al Greciei, Alexis Tsipras şi fostul premier al Bulgariei, Boyko Borisov.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI