Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vine cu o nouă propunere referitoare la pensiile românilor. La Guvern se analizează ideea de a le oferi pensionarilor bani în avans. La nivel declarativ, ideea le-ar putea surâde vârstnicilor. Declarația ascunde, însă, altceva.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vine cu o nouă idee legată de pensiile românilor. Declarația e făcută chiar în prima zi din care se aplică Legea Pensiilor, act normativ recent aprobat și promulgat.
De la 1 septembrie, crește punctul de pensie. Și alte astfel de majorări vor mai avea loc până în 2021, când ar urma să aibă loc o nouă recalculare.
Acum, Ministrul Finanțelor s-a referit chiar la acel 2021. Și ar vrea ca pensionarii să primească încă de pe acum un procent din suma pe care ar urma să o încaseze în 2021.
Este o provocare foarte, foarte mare, după cum recunoaște chiar Teodorovici. Dar ideea ascunde și altceva.
Ministrul Finanțelor susține că ideea îi aparține, dar va fi transmisă, mai departe, ministrului Muncii.
„Am să-i ridic colegului meu (ministrului Muncii -n.red.) o provocare foarte, foarte mare. Când se termină recalcularea pensiilor? În 2021. Haideţi să facem aşa, fiecare dintre dumneavoastră aşteptaţi o recalculare, pensionarii, în general, aşteaptă o recalculare. Spunem această grupă de pensii până la … va avea o majorare de pensii x la sută, cealaltă grupă va avea un alt gen de majorare. Atunci putem aplica o sumă forfetară, adică să dăm de exemplu unui pensionare suma de 300 de lei, poate nu este suma cea corectă, dar nu aştept până în 2021 şi dau astăzi 150 de lei, adică un procent din suma pe care o anticipez a fi dată în 2021 şi o dăm astăzi. În 2021, când se termină recalcularea vedem cum a fost, dacă a fost sau nu corectă suma. Dacă e mai mult, îi dăm diferenţa omului, dacă e mai puţin, vedem ce facem atunci. Dar să primiţi din timp pentru că oamenii trăiesc astăzi”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
Ministrul Finanțelor știe că zilele PSD la guvernare sunt numărate. Și mai știe că impactul bugetar al Legii Pensiilor, aproximativ 33 de miliarde de lei în 2019 și 2020, pune o presiune uriașă pe buget.
Dar încearcă, totuși, să le lase impresia pensionarilor că social-democrații au grijă de pensionarii țării. Teodorovici știe că, de fapt, altcineva va deconta aceste măsuri populiste. Niciun partid care va veni la guvernare nu-și va permite să taie aceste pensii.
Dar se va vedea nevoit să găsească soluțiile miraculoase pentru a reașeza bugetul. Ministrul Finanțelor creează falsa impresie că lucrurile sunt simple.
Dar nu e deloc așa.
„Avem o obligaţie faţă de dumneavoastră care aţi muncit. Noi avem ce avem pentru că dumneavoastă aţi muncit. Şi hotelurile de la mare sunt construite pe munca dumneavoastră. Înainte de ’89 lucram cu toţii, banii la grămadă şi statul făcea investiţii, dar lumea uită, tinerii uită şi pe lângă dumneavoastră nu trec cu respectul cuvenit”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Declarațiile sale sunt, însă, doar praf în ochi. Statul trebuie să aibă grjă de pensionari. Dar trebuie să o facă prin decizii sustenabile, nu populiste.
Deocamdată, PSD n-a livrat decât în zona a doua. Nimeni n-ar trebui să plece după fentă.