Există o distincție clară între o pisică de cartier fără stăpân, una ce este animal de companie pentru un vecin, una care rătăcește ocazional în curtea ta și o pisică cu adevărat sălbatică. Unii pot tolera felinele, însă alții nu. Ce spune legea despre pisicile care intră în curtea ta, poți afla în articolul de astăzi.
Chiar și un animal de companie a nimănui sau care rătăcește prin orgada ta poate fi sociabil cu oamenii. Nu toate pisicile sunt așa, bineînțeles. Cele sălbatice sunt destul de supărătoare și vor avea întotdeauna un comportament mai agresiv și dur în comparație cu cele de casă.
Pisicile fără stăpân obișnuiesc să hoinărească peste tot. Totuși, acest lucru poate fi valabil și în cazul felinei vecinului, caz în care ai putea să devii deranjat. Ce spune legea în această privință? Dacă poți să scapi de pisica vecinului din curtea ta, poți afla din prevederile legislative specifice țării în care locuiești
În Germania, Tribunalul Regional din Lüneburg a decis ca oamenii să tolereze prezența a maximum două pisici ale vecinului în curte, în cazul în care felinele se află doar în trecere. Regula se aplică și în cazul pisicilor care nu au stăpân. Dacă proprietarul curții este foarte sensibil, cazul va fi evaluat separat.
Altfel, prevederile legislative nu stabilesc clar ce este de suportat și ce nu în situațiile în care curtea unui proprietar găzduiește temporar felinele vecinului.
Ce nu trebuie tolerat, în schimb, este o daună cauzată de o pisică străină în curte care poate aparține chiar vecinului. Acestea pot însemna: excremente în grădină, șoareci morți, tulburarea continuă a liniștii prin mieunatul nocturn, zgârieturi pe caroseria mașinii, grădini distruse prin îngroparea excrementelor, facturi veterinare după rănirea propriulu animal de companie, pești uciși în iaz.
În cazuri de acest fel, proprietarul care a suferit dauna poate cere în instanță despăgubiri, însă doar dacă poate dovedi că pisica a fost vinovată.
În altă ordine de idei, există unele modalități prin care poți ține animalele vecinilor la distanță de proprietatea ta. Elimină sursele alimentare din curte. Evită să hrănești animale de companie în aer liber și acoperă întotdeauna gunoiul sau pune capacul la tomberon.
Nu lăsa găuri în șoproane sau garaje vechi, sub punți sau verande. Acestea ar putea servi drept locuri de adăpost pentru unele feline, mai ales dacă nu au stăpân.