Ce spune legea din România despre construirea și amplasarea sau instalarea gardurilor de lângă locuințe. Este obligatoriu să îți faci gard în jurul proprietății? Codul Civil dă răspunsurile clare.
Împrejmuirea proprietății atât în mediul rural, cât și în mediul urban oferă o oarecare protecție și intimitate familiei. O astfel de barieră poate juca roluri importante în multe cazuri, mai ales când vine vorba despre copiii care trebuie să stea departe de străzile aglomerate, dar nu numai.
Codul Civil aflat în vigoare la momentul actual în România nu obligă un cetățean să construiască gard în jurul proprietății sale, indiferent dacă aceasta prezintă o locuință, un teren sau ambele. Totuși, legislația oferă libertatea de a apela la această formă de delimitare a proprietății.
„Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”, arată articolul 561 din Codul Civil privind dreptul de îngrădire.
În general, gardurile mici ca înălțime pot reprezenta puncte de reper între proprietățile unor vecini. Dacă dorești să te bucuri de intimitate, să stai departe de privirile indiscrete ale trecătorilor sau vecinilor, poți opta pentru construirea unui gard mai înalt, indiferent de materialul folosit la construirea lui.
Important! Indiferent că folosești lemn, beton, sârmă sau alte materiale, când construiești un gard delimitarea terenului trebuie să fie făcută în mod clar.
În acest sens, trebuie precizat că, în lipsa unor excepții, legislația din România nu permite construcția gardurilor de înălțime mai mare de doi metri, după cum se poate observa în continuare.
„În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, arată articolul 662 din Codul Civil.
Un lucru pe care ar fi bine să îl ai în vedere, când vine vorba despre construirea unui gard, este timpul de lucru. În medie, să construiești un gard simplu, din lemn, clasic, durează aproximativ patru zile. Bineînțeles, în cazul unui gard mai complex, lucrările se extind considerabil.
Să sapi găuri, să tai cherestea, să așezi stâlpii, să torni betonul, să se întărească, apoi să asamblezi efectiv construcția poate să dureze și câteva săptămâni. Poți să te ocupi tu de lucrările de construcție sau poți să apelezi la ajutorul unor specialiști în domeniu.