24 apr. 2024 | 14:53

Ești obligat să îți faci gard împrejurul proprietății? Ce spune legea

Social
Ești obligat să îți faci gard împrejurul proprietății? Ce spune legea
Este obligatoriu să îți faci gard în jurul proprietății? Ce spune legea din România privind astfel de delimitări față de vecini.

Ce spune legea din România despre construirea și amplasarea sau instalarea gardurilor de lângă locuințe. Este obligatoriu să îți faci gard în jurul proprietății? Codul Civil dă răspunsurile clare.

Împrejmuirea proprietății atât în mediul rural, cât și în mediul urban oferă o oarecare protecție și intimitate familiei. O astfel de barieră poate juca roluri importante în multe cazuri, mai ales când vine vorba despre copiii care trebuie să stea departe de străzile aglomerate, dar nu numai.

Este obligatoriu să îți faci gard în jurul proprietății?

Codul Civil aflat în vigoare la momentul actual în România nu obligă un cetățean să construiască gard în jurul proprietății sale, indiferent dacă aceasta prezintă o locuință, un teren sau ambele. Totuși, legislația oferă libertatea de a apela la această formă de delimitare a proprietății.

„Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”, arată articolul 561 din Codul Civil privind dreptul de îngrădire.

Condiția de care să ții cont când construiești gardul

În general, gardurile mici ca înălțime pot reprezenta puncte de reper între proprietățile unor vecini. Dacă dorești să te bucuri de intimitate, să stai departe de privirile indiscrete ale trecătorilor sau vecinilor, poți opta pentru construirea unui gard mai înalt, indiferent de materialul folosit la construirea lui.

Important! Indiferent că folosești lemn, beton, sârmă sau alte materiale, când construiești un gard delimitarea terenului trebuie să fie făcută în mod clar.

Cât de înalt poate fi gardul, potrivit Codului Civil

În acest sens, trebuie precizat că, în lipsa unor excepții, legislația din România nu permite construcția gardurilor de înălțime mai mare de doi metri, după cum se poate observa în continuare.

„În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, arată articolul 662 din Codul Civil.

Cât de mult durează construirea unui gard

Un lucru pe care ar fi bine să îl ai în vedere, când vine vorba despre construirea unui gard, este timpul de lucru. În medie, să construiești un gard simplu, din lemn, clasic, durează aproximativ patru zile. Bineînțeles, în cazul unui gard mai complex, lucrările se extind considerabil.

Să sapi găuri, să tai cherestea, să așezi stâlpii, să torni betonul, să se întărească, apoi să asamblezi efectiv construcția poate să dureze și câteva săptămâni. Poți să te ocupi tu de lucrările de construcție sau poți să apelezi la ajutorul unor specialiști în domeniu.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Capital.ro
Masa de Paște fără grija kilogramelor în plus. Sfaturi pentru păstrarea greutății și evitarea problemelor digestive
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Veste bună de PAȘTE. Fondurile de PENSII au crescut
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro