27 mai 2021 | 16:06

Ești agitat și îți verifici des telefonul? Ce spune asta despre tine, conform psihologilor

Diverse
Ești agitat și îți verifici des telefonul? Ce spune asta despre tine, conform psihologilor
Ce inseamna daca esti agitat si iti verifici des telefonul

Ți s-a întâmplat vreodată să te uiți prea mult la telefon sau să bați incontrolabil din picior? Conform spuselor specialiștilor, acestea pot fi semne ale anxietății și a stresului cronic. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de această afecțiune. Psihologii ne atrag atenția.

Ce înseamnă dacă ești agitat și îți verifici des telefonul

Atunci când suntem stresați avem tendința de a crede că suferim de anxietate, spun specialiștii. Deși mulţi oameni confundă anxietatea cu alte emoţii pe care le experimentează, această boală a secolului XXI nu este de ignorat, deoarece reprezintă o stare de nelinişte psihopatologică.

„Unele persoane pun eticheta de „anxietate” pe orice comportament care arată cea mai mică nesiguranţă, pe când alţii consideră că anxietatea este însoţită de o purtare extrem de evidentă de evitare.

În realitate, anxietatea este o stare emoţională caracterizată de o senzaţie neplăcută de tulburare interioară, care, de cele mai multe ori, vine la pachet cu indecizie, reacţii nervoase, manifestări somatice, tulburări de somn.

Din acest motiv, mulţi dintre noi am învăţat cum să disimulăm ceea ce simţim şi să facem oamenii să creadă că noi nu trăim stări de anxietate”, explică psihologul Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).

Cum observi semnele anxietății

Potrivit specialiștilor, persoanele care sunt anxioase prezintă semne de agitație, nervozitate și neliniște. Le transpiră palmele și nu se pot concentra la locul de muncă. De asemenea, cei care sunt dependenți de telefon dezvoltă anumite scenarii mintale care atrag atenția oamenilor:

„Da, poate fi o formă de adicţie, un obicei format de viteza cu care spuneam că trăim – acel FOMO (Fear Of Missing Out). Ajungem, aşadar, să verificăm în mod repetat telefonul chiar şi în lipsa notificărilor, iar ăsta poate fi semn de anxietate. Tendinţa să întindem mâna des către telefon, deşi acesta nu sună, ne poate arăta un disconfort interior pe care îl experimentăm. Poate fi vorba despre teama care se naşte pe baza unor scenarii mintale, legate de un răspuns pe care îl aşteptăm de la cineva.

Sau poate este teama că i s-a întâmplat ceva rău cuiva drag, pentru că pare că a trecut prea mult timp de când a scris sau pentru că este plecat la drum. Poate fi o modalitate de a evita o situaţie exterioară în care ne aflăm în disconfort. În acest caz, telefonul ne permite să părem distraşi, neimplicaţi şi să avem motiv să evităm un răspuns sau contactul vizual. Oricare dintre motive ar fi, adevărul e că reprezintă unealta care ne stă cel mai aproape atunci când apar gândurile anxioase.

Este o modalitate absolut uşoară de a evita să fim atenţi la ceea ce gândim şi simţim, pentru că este extrem de uşor să ne distragă cu orice altceva. Din acest motiv, tot mai mulţi oameni stau cu telefonul în mână atunci când se află într-un grup. Le permite să evite un contact direct şi profund cu alte persoane din acel grup. Asta le oferă un sentiment fals de siguranţă şi de protecţie în faţa unei posibile remarci dureroase, jigniri sau respingeri. Ba chiar, le dă scuza perfectă să nu spună nimic, să nu iasă în evidenţă şi să plece oricând simt că le este necesar, fără a fi nevoiţi să ofere multe explicaţii”, explică psihologul Andra Tănăsescu, conform clickpentrufemei.ro

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Click.ro
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot supraîncărcat s-a scufundat
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Soarta fabuloasă a elicopterului cu care a fugit Ceaușescu la Revoluție
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
Avertisment pentru șoferii cu ITP la mașină. Poliția îți suspendă pe loc talonul auto
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro