Este sau nu recomandat să mănânci roșii crăpate vara? Ce spun experții în alimentație
Vara ni se recomandă să consumăm multe legume și fructe, având în vedere că aua ceastă calitate, de a ne răcori. Dar, cel puțin în cazul tomatelor, specialiștii vin și spun dacă este sau nu recomandat să mănânci roșii crăpate vara?
Roșii perfecte în magazine și în piețe
Roșiile pe care le găsim la magazinul alimentar și la piața fermierilor arată întotdeauna perfect, sunt lucioase și fără pete. Dar acest lucru nu este întotdeauna valabil pentru roșiile cultivate acasă, din ghiveci sau din grădină, care pot fi adesea deformate, de dimensiuni și forme diferite, iar unele sunt chiar crăpate.
Am aflat recent că este normal ca roșiile să se despice în timp ce se coc pe viță, și în acst caz este important să știi ce să faci cu roșiile ca să nu se mai crape. Iată ce am aflat despre motivul pentru care roșiile se sparg și dacă mai pot fi consumate în siguranță.
Oamenii de știință din domeniul alimentar explică faptul că, dacă roșiile din grădină au crăpat, atunci înseamnă că, de fapt, coaja crește mai lent decât pulpa. Temperatura ar putea avea un impact asupra creșterii roșiilor, perioadele însorite călduroase urmate de nopți mai reci ar putea duce la extinderea rapidă a roșiilor și la spargerea pielii.
Este sau nu recomandat să mănânci roșii crăpate vara?
Vremea are un impact asupra condițiilor de apă, iar ploile abundente sau bruște pot duce la creșterea și umflarea interiorului roșiilor. În timp ce condițiile meteorologice fluctuante nu pot fi controlate, obiceiurile de grădinărit ar putea afecta aspectul roșiilor, iar udarea prea abundentă într-o zi și insuficientă în alta face ca roșiile să crească neuniform, ceea ce le face să crape.
Aceeași specialiști mai spun că, în cea mai mare parte, crăpăturile mici de pe suprafața roșiilor sunt inofensive și putem mânca în continuare roșiile. Aceste roșii ar trebui recoltate imediat pentru a le salva de alte daune. Roșiile crăpate pot fi folosite în rețete în care aspectul nu contează, cum ar fi supe, gemuri, salse și sucuri.
Ce spun experții în alimentație referitor la riscuri
O crăpătură mai mare în partea laterală a unuia dintre aceste sfere suculente reprezintă o invitație pentru bacterii și ciuperci să se instaleze, ducând la putrezire.
Dacă o crăpătură este mare sau adâncă și taie pulpa, se recomandă aruncarea fructului în grămada de compost sau la gunoi. Din nou, mai bine să previi decât să regreți atunci când sunt implicate bacterii și ciuperci, și astfel vei avea cele mai bune roșii.
Roșiile crăpate sunt nesigure pentru consum atunci când pulpa și semințele lor sunt expuse. În acel moment, există riscul unei infecții provocate de dăunători, cum ar fi viermii fructelor, care se hrănesc cu fructul, scormonind în el prin crăpătură.
Specialiștii mai adaugă că, atunci când interiorul roșiilor este expus, ar putea atrage, de asemenea, dăunători precum muștele de fructe, provocând dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului în interiorul acestora. Dacă roșia pare vâscoasă, mucegăită, urât mirositoare sau infestată de insecte, este mai bine să o compostăm decât să riscăm să ne îmbolnăvim.
Savurează roșii crăpate vara
Dacă reușești să salvezi câteva roșii mari și zemoase care au doar crăpături minore, în primul rând, roadele muncii tale au dat roade și ai reușit să depășești un obstacol comun, dar frustrant, în grădinărit.
Tăierea bucăților deteriorate de fructe le poate face mai puțin atrăgătoare din punct de vedere vizual, dar acestea sunt încă perfecte pentru a fi utilizate în rețete prelucrate și gătite.
De fapt, gătirea fructelor proaspete care au fost ușor deteriorate și aducerea lor la punctul de fierbere poate fi mai sigură decât consumul lor proaspăt, ca o garanție suplimentară în ceea ce privește calitatea alimentelor.