Oamenii de ştiinţă au răspuns la una dintre cele mai controversate întrebări. Este sau nu ok să încălzim mâncarea la cuptorul cu microunde? Iată ce au arătat ultimele studii!
Dacă cei mai mulţi cred despre cuptorul cu microunde că este nociv, noile studii arată cu totul altceva. După ani de zile în care s-a vorbit despre pericolul încălzirii sau gătitului mâncării în acest aparat, iată că oamenii de ştiinţă au reuşit să afle ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele.
Un studiu finalizat în urmă cu câteva luni în Statele Unite ale Americii demonstrează că pierderea nutrienţilor din broccoli, de exemplu, variază în funcţie de temperatură, timp şi dacă acesta a fost gătit sau nu în apă. Conform specialiştilor, timpii mai mici de un minut de gătit nu au afectat conţinutul nutriţional. Mai mult, aburul împreună cu microundele ar fi potenţat anumiţi compuşi vegetali, precum flavonoidele. Important este să nu folosim o cantitate prea mare de apă.
„În condiţiile de gătit utilizate în acest studiu, microundele păreau a fi o modalitate mai bună de a păstra flavonoidele decât gătitul la abur”, au declarat cercetătorii Centrului de Cercetare pentru Nutriţie Umană din Beltsville din SUA.
Din păcate, nu s-a demonstrat încă ce se întâmplă în cazul altor alimente, precum carnea, ouă sau alte legume.
Realul pericol din spatele utilizării cuptorului cu microunde este gătitul sau încălzirea alimentelor în recipiente de plastic. Specialiştii susţin că acestea, expuse la temperaturi ridicate, pot elibera în alimente tot felul de substanţe toxice care provoacă dezechilibre hormonale destul de grave şi probleme ale metabolismului.
Printre acestea se numără ftalatul, un plastifiant des folosit, care, în cazul copiilor, poate creşte rezistenta la insulină, dar şi tensiunea arterială. Mai mult, spun cercetătorii, această substanţă poate duce la astm, ADHD, probleme cu tiroida sau cu fertilitatea.
Cei mai mulţi medicii recomandă folosirea cuptorului cu microunde cu prudenţă. Cu cât mai puţin, cu atât mai bine!
Pe de altă parte, cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, spun că, dacă cuptorul cu microunde este utilizat în conformitate cu instrucțiunile producătorului, acesta este sigur și poate fi utilizat pentru gătirea sau încălzirea mâncării. De asemenea, este important să încercăm să folosim temperaturi mai mici de 82 de grade Celsius!
În concluzie, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă dorim sau nu să folosim cuptorul cu microunde în detrimentul celui clasic.