Ministrul Educației a vorbit marți despre posibilitatea revenirii elevilor în bănci, în contextul în care regulile de protecție vor fi respectate, iar o mare parte din personalul didactic va fi vaccinat.
Sorin Cîmpeanu se arată optimist cu privire la revenirea elevilor la școală cu prezență fizică, motiv pentru care a dezvăluit planul pe care Ministerul Educației îl pregătește.
Acesta a explicat că vaccinarea merge bine în rândul cadrelor didactice, iar într-o lună, rezultatele vor fi cu atât mai satisfăcătoare. O metodă de precauție care se dorește a fi aplicată în școli este testarea non-invazivă, aceea prin care elevii se vor putea testa singuri.
Ministrul Educației a dat asigurări cu privire la siguranța de care copiii vor beneficia odată cu revenire în școli, atâta timp cât toate măsurile de protecție vor fi respectate.
„Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 angajaţi vaccinaţi acum, când vorbim, din învăţământ. (…) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (n.r. de angajaţi din educaţie vaccinaţi). Mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ.
Primul-ministru şi-a asumat public în conferinţă de presă să spună că va susţine testarea noninvazivă despre care am discutat. (…) Care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii. (…)
Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică. Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a transmis ministrul Educaţiei la Digi 24.
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat ce se întâmplă cu elevii care locuiesc în zone grav afectate de pandemie și dacă și aceia vor reveni în școli. Acesta a conformat că toți elevii vor reveni în bănci, cu condiția ca patru reguli de protecție de bază să fie respectate, testarea fiind una dintre cele promise.
„Da, pentru asta este nevoie de îndeplinirea a patru condiţii. Trei deja le avem. Le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune.
Vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că prim-ministru atunci când a făcut această promisiune publică a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziției acestor teste. Am reușit, cum, necum, să încheiem anul şcolar 2019-2020. Îl vom încheia şi pe acesta. Mai bine decât pe cel de anul trecut”, a mai adăugat Ministru Educaţiei.